"Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul (Insula Şerpilor - n.r.) s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei", a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferinţă de presă.
Unii analişti au spus că retragerea Rusiei din Insula Şerpilor, situată în largul coastei de sud-vest a Ucrainei, ar putea relaxa blocada acesteia asupra porturilor ucrainene.
Însă un diplomat străin de la Kiev a declarat pentru Reuters că încă nu este suficient pentru a permite tranzitul sigur al cerealelor ucrainene.
"Este nevoie de o deminare, iar Rusia are în continuare capacităţi (nave militare, sisteme de apărare de coastă şi superioritate aeriană) care să îi permită să blocheze căile navigabile", a adăugat el.
Pentru a-şi debloca porturile ca să transporte cereale, Ucraina va avea nevoie de sprijinul aliaţilor, dar şi ca Turcia să joace un rol cheie, a mai spus diplomatul.
Rusia a anunţat joi că s-a retras din Insula Şerpilor ca "gest de bunăvoinţă" pentru a arăta că nu obstrucţionează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar pentru a permite transportul de cereale dinspre Ucraina.
Ucraina a spus, în schimb, că a alungat forţele ruse după un atac cu artilerie şi rachete.
Preşedintele rus Vladimir Putin a felicitat luni trupele ruse şi separatiste pentru 'eliberarea' întregii regiuni Lugansk (estul Ucrainei), o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei, relatează Reuters şi AFP.
În cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării Serghei Şoigu, de la care televiziunea de stat rusă a difuzat imagini, Putin a declarat că trupele implicate în operaţiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească, pentru a-şi reface capacităţile de luptă, şi că alte unităţi militare trebuie să le înlocuiască pentru a continua lupta.
Forţele ruse 'trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate', a declarat Vladimir Putin în cursul întrevederii cu Serghei Şoigu, conform imaginilor televizate. 'Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă aşa cum s-a întâmplat la Lugansk', a adăugat el.
Putin a transmis că-i va decora pe toţi cei care s-au remarcat în luptele pentru cucerirea regiunii Lugansk, promiţând să semneze luni un decret prezidenţial privind conferirea titlului de 'Erou al Rusiei' generalului-colonel Aleksandr Lapin şi comandantului adjunct al Armatei a 8-a din cadrul Districtului federal Sud, Esedull Abacev, pentru rolul lor în luptele din estul Ucrainei, fără alte precizări.
Rusia, care păstrează secret acest tip de informaţii, a dezvăluit recent numele a doi generali, Serghei Surovikin şi Aleksandr Lapin, însărcinaţi cu ofensiva la Lisiceansk. Generalul-colonel Aleksandr Lapin este comandantul grupului de trupe 'Centru' ('Ţentr'), iar generalul de armată Serghei Surovikin şeful grupului de trupe 'Sud'.
Putin a indicat că cei doi generali i-au 'raportat direct lui despre mersul misiunilor lor şi propunerile cu privire la continuarea operaţiunilor ofensive' în Ucraina.
Aceste declaraţii intervin la o zi după anunţul retragerii forţelor ucrainene din oraşul strategic Lisiceansk, a cărui capturare permite forţelor ruse şi ale separatiştilor proruşi să preia controlul asupra regiunii Lugansk în întregime.
Regiunea Lugansk şi cea vecină Doneţk sunt componente ale bazinului carbonifer Donbas din estul Ucrainei, pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească în totalitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News