Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor
WhatsApp
Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat, vineri seară, armata rusă că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, la o zi după retragerea forţelor militare ruse de pe acest teritoriu.

Vineri după-amiază, "forţele armate ruse au efectuat în două rânduri atacuri aeriene cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a declarat Valeri Zalujnii, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia "nu îşi respectă propriile declaraţii. Singurul lucru în care inamicul este coerent este «precizia» constantă de a ataca", a acuzat oficialul militar ucrainean.

Armamentul cu fosfor, puternic incendiar, este interzis în zonele civile, dar este permis asupra obiectivelor militare, conform Convenţiei de la Geneva din 1980, notează cotidianul Le Monde.

Kievul a acuzat armata rusă că a folosit în mai multe rânduri bombe cu fosfor, dar Moscova a respins categoric acuzaţiile.

Armata rusă a anunţat joi că s-a retras "în semn de bunăvoinţă" de pe Insula Şerpilor după "atingerea obiectivelor stabilite". Ucraina susţine că a constrâns forţele militare ruse prin atacuri de artilerie să se retragă de pe acest teritoriu strategic din Marea Neagră.

 

Boris Johnson: Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor arată că subjugarea Ucrainei este "imposibilă"

 

Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor, teritoriu "strategic" în Marea Neagră, arată că subjugarea Ucrainei este "imposibilă", a declarat joi premierul britanic Boris Johnson, la Madrid, în ultima zi a summitului NATO, relatează AFP.

"Dacă aţi vrut dovada capacităţii incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăşi adversitatea şi a-i respinge pe ruşi, priviţi ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a trebuit să cedeze teren", a afirmat şeful guvernului britanic.

El şi-a exprimat convingerea că "în final, se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia".

Orice decizie privind un acord de pace revine Ucrainei, a adăugat el, subliniind în acelaşi timp unitatea împotriva Rusiei a membrilor NATO şi a ţărilor G7, reunite de curând în Germania.

"Am văzut ce poate face Ucraina pentru a-i respinge pe ruşi", a afirmat Boris Johnson. "Am văzut ce au făcut în jurul Kievului şi Harkovului, iar acum pe Insula Şerpilor. Cred că cel mai bun lucru pentru noi este să continuăm pe drumul pe care l-a trasat NATO, oricât de dificil devine", a mai spus el.

La summitul G7, Boris Johnson s-a amuzat cu alţi lideri pe seama imaginii virile afişate de preşedintele rus Vladimir Putin, care în replică a afirmat că a-i vedea pe cei şapte dezbrăcaţi până la brâu ar fi un "spectacol dezgustător".

Premierul britanic a refuzat să continue disputa, argumentând că Vladimir Putin ar trebui, în schimb, să ia în considerare "consecinţele acţiunilor sale barbare", precum aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO.

"Cea mai importantă concluzie pe care Vladimir Putin trebuie să o tragă după ziua de astăzi şi din ultimele zile de summit NATO, şi de la reuniunea G7, este că suntem total uniţi în a condamna ceea ce a făcut în Ucraina", a mai spus Boris Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel