Borşul: reţeta ucraineană
Borşul este un preparat făcut cu sfeclă, varză proaspătă, supă, carne de vită şi de porc şi smântână. Candidatura, lansată în 2019, trebuia să fi fost evaluată între 2023 şi 2024, însă Comitetul Unesco a decis să procedeze în regim de urgenţă, beneficiind şi de sprijinul Italiei.
La cererea Ucrainei, Rusia a răspuns cu un mesaj trimis de @Russia, profilul oficial de twitter al Kremlinului, care a afirmat că nu există dacă, sau dar în ceea ce priveşte paternitatea reţetei. "Un clasic atemporal! #Borşul este una dintre cele mai faimoase şi îndrăgite #mâncăruri din Rusia şi un simbol al bucătăriei tradiţionale". Mai clar decât atât!
Cu toate acestea, în ciuda certitudinilor ambilor concurenţi, chestiunea nu este deloc atât de clară. În sensul că răspândirea reţetei în toate bucătăriile est-europene, de la belarusă la poloneză, la evreiască, oferă tuturor posibilitatea de a o considera propriul fel de mâncare identitară. De altfel, o zicală răspândită în ţările slave spune că în Europa de Est sunt atât de multe feluri de borşuri, câte bunici.
Dar dacă toată lumea are dreptate, Ucraina are mai multă dreptate decât toţi ceilalţi. Pentru că, după toate probabilităţile, Kievul poate include celebra ciorbă în moştenirea sa gastronomică originală.
În realitate, atribuirea felului de mâncare bucătăriei imensei Federaţii ar fi o moştenire sovietică. Şi, potrivit multor istorici şi gastronomi ucraineni, acest lucru i s-ar datora lui Stalin însuşi. Care a văzut mâncarea ca o emblemă a identităţii şi un simbol politic de mare influenţă asupra sentimentului popular şi care s-a gandit că gastronomia ar fi putut fi un element ideal pentru a unifica cele peste o sută de culturi şi etnii ale Uniunii Bolşevice, născute din Revoluţia din octombrie şi consolidate de cel de-al Doilea Război Mondial. Şi i-a încredinţat comisarului pentru alimente Anastas Ivanovic Mikojan, care mai târziu a devenit un puternic ministru al comerţului şi adjunctul fidel al lui Nikita Hruşciov, precum şi un cunoscut bucătar şi gurmand, sarcina de a crea o nouă bucătărie naţională sovietică.
În primele zile ale conflictului, bucătarul ucrainean Ievgen Klopotenko, care din 2019 a militat în prima linie pentru a obţine recunoaşterea UNESCO pentru "cultura pregătirii borşului ucrainean", le-a cerut bucătarilor din întreaga lume ca în semn de solidaritate cu Kievul, să introducă această supă în meniurile lor: " Îi rog pe toţi bucătarii internaţionali să gătească borşul pentru că este un fel de mâncare ucraineană - a scris el pe reţelele de socializare. Să-l gătească, să-l servească în restaurantul lor, să-l posteze, şi dacă este posibil, să doneze încasările. Faceţi borş, nu război. Uneori nu este nevoie de mult, ne-ar ajuta să ne simţim mai puţin singuri şi ne-ar face să simţim sprijinul colegilor noştri din întreaga lume", porivit La Reppublica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News