Pe 10 decembrie anul curent, site-ul Parlamentului European consemna, în secţiunea "Întrebări parlamentare", faptul că Băsescu a adresat două întrebări Comisiei Europene în calitatea sa de europarlamentar.
În preambul, el menţionează că Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) din România, înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și operațională începând cu 23 octombrie 2017, are competența exclusivă de a investiga infracțiunile săvârșite de judecători și procurori.
„În accepțiunea Raportului din 2020 privind statul de drept în România, continuarea activității secției poate afecta independența justiției, Comisia de la Veneția sugerând desființarea acesteia”, continuă europarlamentarul.
„În realitate, existența acestei secții speciale garantează că procurorii anticorupție nu pot folosi dosare împotriva judecătorilor pentru a crea presiune asupra acestora și pentru obține rezultate favorabile în alte cauze pe care le au în lucru.
În timpul unei audieri a Comitetului Helsinki al SUA din 2017 s-a dezvăluit că judecătorii care nu pronunță hotărâri favorabile încadrărilor făcute de Direcția Națională Anticorupție (DNA) au devenit, ei înșiși, ținte, în timp ce acelora considerați prietenoși cu interesele DNA de a obține condamnări li s-a răsplătit loialitatea", susţine fostul preşedinte.
Potrivit lui Băsescu, se explică astfel modul în care DNA a menținut rate extraordinare ale condamnărilor, de 92%. Întrebările adresate Comisiei Europene, la care Băsescu solicită răspuns în scris, sunt următoarele:
„1. Care este motivul pentru care Comisia insistă pentru desființarea SIIJ?
2. Care sunt alternativele propuse de Comisie pentru asigurarea independenței judecătorilor față de presiunile procurorilor?”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News