Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot mai multe badante din Italia se întorc în țară. Cu salarii de 4000-5000 lei lunar, îngrijirea bătrânilor e profitabilă și în România
WhatsApp
Tot mai multe îngrijitoare care au lucrat în Italia se întorc în țară, pe fondul majorării salariilor în domeniu. Creșterea salariilor este impulsionată de cererea tot mai mare de îngrijitori la domiciliu.
Îngrijitoarele românce sunt extrem de apreciate în Italia

În ultimele luni, cererea pentru îngrijitori la domiciliu a crescut semnificativ în România. Asistenții sociali raportează o creștere a solicitărilor de îngrijire la domiciliu pentru persoane în vârstă. Această tendință a dus la majorarea sumelor oferite pentru această muncă, care acum variază între 4.000 și 5.000 de lei lunar.

Mulți români care anterior lucrau în străinătate în domeniul îngrijirii persoanelor în vârstă se întorc acum acasă. Agențiile de plasare susțin că această schimbare se datorează faptului că salariile oferite în țară sunt comparabile cu cele din alte țări. Italia este una dintre destinațiile preferate, iar mulți îngrijitori care au lucrat acolo revin în România.

"Sunt multe oferte pentru că oamenii în vârstă nu doresc să meargă la azil. Eu mă ocup de gătit, curățenie și alte activități casnice, iar plata este corectă. La fiecare două săptămâni, primesc salariul de două mii de lei", spune Nastasia Vîtcă, o îngrijitoare la domiciliu din Cluj, pentru Pro TV. 

Manuela Tudor, fostă badantă în Italia, povestește: „În Italia, lucram zilnic cu o bătrână, îngrijindu-i nevoile și ocupându-mă și de menaj. Acum, aleg să lucrez în România, unde condițiile sunt similare.”

Se întorc pentru a lucra aproape de casă

 

Aurelia Coman, reprezentanta unei agenții de lucrători casnici, spune că multe dintre româncele care au îngrijit bătrâni în străinătate se întorc pentru a lucra aproape de casă.

"Mulți îngrijitori revin din străinătate pentru a lucra aproape de casă. La un program full-time de 8 ore pe zi, salariul pornește de la 3.500 de lei", spune Coman.

Există însă și o problemă. În România nu există o evidență clară a persoanelor care acordă asistență la domiciliu. Mulți îngrijitori lucrează fără un contract legal, fără beneficii precum asigurările de sănătate sau contribuția la fondul de pensii.

Cât câștigă o badantă în Italia

 

Salariile minime din Italia pentru menajere, îngrijitori și babysitteri au fost majorate la 1 ianuarie 2024. Potrivit Federației Italiene a Angajatorilor din Domeniul Casnic (Fidaldo), creșterile salariale au fost însă minime, cu o majorare totală de 0,56% față de 2023.

Astfel, salariul orar al unei menajere tradiționale angajate cu ora și încadrată la nivelul B a crescut de la 6,58 la 6,62 de euro, cu un spor de 0,04 euro pe oră lucrată.

Similar, salariul lunar al unui îngrijitor care locuiește la domiciliul asistatului (la fix), încadrat la nivelul Cs, a crescut de la 1.120 la 1.127 de euro, cu o majorare de 6,28 de euro pe lună. 

Iată tabelul cu salariile badantelor din Italia, potrivit Assindatcolf, sindicatul lucrătorilor domestici din Italia.

tabel-salarii-badante-italia_53801800

 

-----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel