Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot ce trebuie să știi despre Baschet la Jocurile Olimpice
WhatsApp
Baschetul este unul dintre cele mai iubite și populare sporturi la nivel mondial, iar prezența sa la Jocurile Olimpice adaugă o notă de spectacol și excitație în competiția olimpică. În acest articol, ne propunem să explorăm tot ce trebuie să știi despre baschetul la Jocurile Olimpice: de la originile sale și evoluția în cadrul acestui eveniment de elită, până la regulile jocului și marile momente din istoria sa olimpică.
sursa foto: Unsplash

Vor fi două competiții de baschet la Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024. Pasionații de baschet și fanii celor mai populare case de pariuri în România pot aștepta cu nerăbdare turneele de baschet din 27 iulie până în 10 august. Iată tot ce trebuie să știi despre sport înainte de a te bucura de jocurile de la Paris în această vară.

Care este originea baschetului la Jocurile Olimpice?

 

În 1891, James Naismith, un profesor de educație sportivă din Canada, a inventat baschetul în Statele Unite. Naismith a fost prezent la Jocurile Olimpice din 1936, la Berlin, pentru a vedea primele meciuri oficiale de baschet masculin la marea masă a sportului. Demonstrațiile au avut loc înainte, prima în 1904 în St. Louis, Statele Unite.

Baschetul a fost inventat în 1891 de un profesor de educație fizică la o școală americană: profesorul a vrut să găsească o activitate sportivă care să poată fi efectuată în interior pentru a-și menține elevii activi chiar și iarna. Sportul a devenit popular foarte repede.

Primele competiții internaționale au avut loc în anii 1920, iar baschetul a fost introdus la Jocurile Olimpice din 1904. Cu toate acestea, acest sport cu mingea a fost jucat abia la Jocurile Olimpice din 1936. Turneele pentru femei nu au apărut la Jocurile Olimpice decât în ​​1976.

Regulile jocului

 

Baschetul se joacă pe un teren dreptunghiular cu două coșuri la fiecare capăt, situat la o înălțime de 3,05 m. Două echipe cu cinci jucători fiecare concurează una împotriva celeilalte în patru sferturi de zece minute fiecare: scopul este să înscrie cât mai multe coșuri.

Baschetul 3x3 este o variantă mai urbană a jocului care și-a făcut loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, după ce a avut un succes uriaș la Jocurile Tineretului. La această disciplină există un singur coș : echipele apără coșul pe rând, în funcție de cine are mingea. Jocul durează 10 minute: câștigă echipa care a marcat 21 de puncte sau este în frunte după 10 minute.

Cei mai cunoscuți baschetbaliști din toate timpurile

 

Fiecare deceniu are jucătorii săi definitori. Unele au devenit cele mai mari legende din istoria baschetului:

-Bill Russell a câștigat un record de unsprezece campionate cu Boston Celtics ca jucător și jucător-antrenor și a fost implicat activ în drepturile civile de-a lungul vieții.

-Wilt Chamberlain este considerat unul dintre cei mai dominanți jucători din istoria NBA și a baschetului și deține recordul NBA cu un singur joc cu 100 de puncte.

-Kareem-Abdul Jabbar a câștigat un total de șase campionate cu Milwaukee Bucks și Los Angeles Lakers, a deținut recordul pentru cele mai multe puncte din istoria NBA pentru o lungă perioadă de timp.

-Earvin „Magic” Johnson a condus „Showtime Lakers” cu jocul său spectaculos și este parțial responsabil pentru renașterea NBA în anii 1980 – inclusiv cinci campionate.

-Larry Bird a câștigat un total de trei campionate cu Boston Celtics și este considerat unul dintre cei mai buni jucători și aruncători din istoria baschetului.

-Michael Jordan a câștigat șase campionate în opt ani cu Chicago Bulls în anii 1990 și este considerat de mulți probabil cel mai mare jucător din istoria baschetului.

-Kobe Bryant a modelat baschetul prin ambiția sa, ceea ce i-a adus în total cinci titluri cu Los Angeles Lakers. A murit într-un accident de elicopter în 2020.

-LeBron James l-a depășit pe Kareem Abdul-Jabbar în 2023 și de atunci a deținut recordul pentru cele mai multe puncte din istoria NBA.

2. -imagine fara descriere- (james-unsplash_94672300.jpg)

Concluzie

În concluzie, baschetul la Jocurile Olimpice nu doar aduce o doză sănătoasă de competiție și spectacol, ci și povești de succes, perseverență și pasiune pentru sport. Originile sale se întind până în 1891, iar evoluția sa în cadrul Jocurilor Olimpice demonstrează importanța și popularitatea acestui sport. Așadar, să ne pregătim să urmărim competițiile de baschet la Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel