35.000 de tineri din statele membre UE și cele participante la Erasmus+ vor câștiga în urma unei trageri la sorți un permis prin care vor putea călători gratuit cu trenul prin Europa. Înscrierile sunt deschise până în 25 octombrie, la ora 12, arată publicația Tion.
Startul înscrierilor în runda de toamnă a fost dat marți, 11 octombrie. DiscoverEU a fost lansat în iunie 2018, iar inițiativa a fost integrată în noul program Erasmus+ 2021-2027, ceea ce înseamnă că pot participa tineri inclusiv din Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.
Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un chestionar alcătuit din 5 întrebări și la o întrebare suplimentară. Câștigătorii vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile, între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024. Condiția este ca data nașterii să fie în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2004.
„Anul 2022 este Anul european al tineretului, iar acesta este un moment esențial în istoria europeană. Trebuie să ne concentrăm atenția asupra generațiilor tinere, să le oferim posibilitatea de a-și lărgi orizonturile, pentru ca tinerii să poată construi o lume mai conectată și mai tolerantă. Acesta este obiectivul urmărit de DiscoverEU. Călătorind, tinerii pot și să exploreze diversitatea Europei, dar și să găsească atât de multe similitudini”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
Vezi și
Trenul "Orient Express" a revenit la Bucureşti după doi ani în care călătoriile de lux au fost suspendate din cauza pandemiei.
Trenul circulă pe ruta Paris-Istanbul, iar în România pasagerii coboară doar în gările din Sinaia şi Bucureşti pentru vizitarea obiectivelor turistice.
86 de călători care şi-au permis să plătească peste 17.000 de lire sterline cât costă un bilet, au o parte de o călătorie cu adevărat exclusivistă: un tren de lux, servicii de înaltă calitate şi vizite la câteva dintre cele mai renumite obiective turistice de pe traseu.
În România, trenul a oprit la Sinaia pentru o vizită la Castelul Peleş, iar în această după-amiază la Bucureşti, plecarea spre vama Giurgiu fiind programată pentru mâine dimineaţă.
Este un tren impunător compus din 15 vagoane, iar în România trebuie tractat de două locomotive de la CFR Călători pentru a avea puterea de tracţiune şi tensiunea necesară pentru climatizare şi alte dotări din vagoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News