"Referendumurile din teritoriile ocupate vor fi urmate de un ultimatum adresat Kievului și Occidentului", iar Putin "va spune clar că opțiunea nucleară este pe masă", crede analistul rus Tatiana Stanovaya, care a vorbit în exclusivitate cu FanPage după anunțarea mobilizării parțiale a Rusiei de către Putin.
"S-ar putea să ne aflăm deja în el": coșmarul războiului total este mai aproape ca niciodată, potrivit unuia dintre cei mai ascultați analiști ai politicii rusești. "Așteptați-vă la un ultimatum din partea lui Putin către Ucraina și Occident. Completat cu o amenințare nucleară explicită", spune fondatorul și directorul companiei de analiză R.Politik, contactat telefonic de Fanpage.it după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a forțelor armate ruse.
În câteva ore, Rusia - pentru că decizia a fost luată la Moscova - a programat pentru acest weekend referendumuri privind anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina. În plus, a adoptat în grabă reglementări care agravează pedepsele pentru dezertare și dezertare în timp de război. Se pare că se fac pregătiri pentru un conflict total. La asta ne putem aștepta?
Putin și-a revizuit complet tactica față de Ucraina. Până acum, el a rămas într-o poziție de expectativă. "Să ne uităm", fusese atitudinea lui. El era convins că Ucraina era oricum condamnată. Dar contraofensiva care a copleșit recent trupele rusești a schimbat complet jocul pentru președintele rus.
Este acesta un răspuns la cineva din interiorul Kremlinului? Extremiștii, după debandada de la Izyum, au vorbit deschis despre necesitatea de a-și îmbunătăți jocul. I s-a spus lui Putin să caute escaladarea?
Nu. Nimeni nu are curajul să-i spună nimic. A fost decizia lui. Fiecare decizie este a lui și numai a lui la Kremlin. Oamenii din jurul lui Putin sunt foarte atenți când vorbesc cu el. Și îi spun doar ceea ce vrea să audă. Bineînțeles că și-a dat seama că în rândul elitelor a existat panică. Și cred că a simțit că era legitim. Așa că a decis să reacționeze schimbându-și planul.
Și ce plan are acum?
Acesta este "planul B". Care presupune anexarea a patru regiuni din Ucraina. Definiția exactă a granițelor este încă în discuție, dar probabil că acestea vor include nu numai zonele ocupate efectiv, ci și oblaste întregi, adică regiuni administrative. Care se află parțial în mâinile ucrainenilor. Aceste teritorii vor deveni astfel teritorii ale Rusiei. Și ne putem aștepta ca Ucraina să se opună acestei decizii. Acest lucru va fi perceput de Putin ca un act de război împotriva teritoriului Rusiei. Acest lucru este inevitabil. Nu poți avea trupe străine, inamice, neinvitate, pe teritoriul tău.
Care sunt consecințele?
Mobilizarea imediată a Rusiei, cu majoritatea cetățenilor săi apți de muncă chemați la arme. Iar dacă Ucraina rezistă, Rusia va amenința că va folosi arme nucleare.
Chiar ar face asta?
Nu vreau să fac speculații în această privință. Nu știu dacă sunt cu adevărat pregătiți să le folosească. Prin urmare, nu spun că anexarea teritoriilor ocupate va duce cu siguranță la un război nuclear. Dar Putin va juca cu siguranță pe seama posibilității de a folosi bomba atomică. El va spune că opțiunea este pe masă. De fapt, anexarea teritoriilor ocupate înseamnă legitimarea amenințării nucleare. Pentru a apăra ceea ce va deveni teritoriu rusesc după referendumuri (doctrina militară rusă prevede folosirea armelor nucleare tactice dacă "existența", dar și "suveranitatea și integritatea teritorială a statului" sunt în pericol, n.red).
Nu va exista rezistență în societate?
Poate că nu va fi proclamat imediat, tocmai de teama reacțiilor negative din partea populației. Dar, în acest moment, o mobilizare pare sigură, dacă Ucraina nu se retrage din teritoriile care vor deveni rusești după referendumuri.
Dar cum poate Moscova să legitimeze în fața comunității internaționale referendumuri de anexare în termen de trei zile în teritoriile pe care le ocupă și unde este în desfășurare un conflict armat? Chiar nu există nicio considerație pentru legalitate, pentru lege, la Kremlin?
Putin își bate joc de el însuși cu noțiunea unui Occident care încalcă continuu dreptul internațional. Și rezultă că, atunci când vine vorba de obiective geopolitice pragmatice, nu există reguli.
Ce va face de îndată ce vor exista rezultatele referendumului, care vor aproba fără îndoială anexarea?
Anexarea va fi aproape imediată. În primul rând, Putin va anunța că Rusia susține deciziile teritoriilor în care s-a votat. Apoi va spune că ucrainenii sunt teroriști și naziști, va vorbi despre crime de război comise de Kiev și va da vina pe Occident pentru întreaga situație. Așteptați-vă la un ultimatum adresat Ucrainei și Occidentului: fie retragerea soldaților lui Zelenski și încetarea ajutorului occidental, fie utilizarea tuturor mijloacelor de care dispune Rusia pentru a-și proteja interesele naționale.
Suntem mai aproape de un al treilea război mondial?
Cei care susțin că suntem deja în această situație au probabil dreptate.
Președintele rus Vladimir Putin a susținut, miercuri, un discurs național pentru prima dată de când a trimis trupe în Ucraina, în februarie. Într-un clip înregistrat, el spune: "Cetățeni ai republicilor populare Donețk și Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia și alte zone libere de regimul nazist.
"Vom vorbi despre pașii de protejare a suveranității noastre, susținerea voinței și dorinței cetățenilor noștri de a-și decide singuri voința", a spus Putin.
Citește continuarea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News