Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova provine din România
WhatsApp
Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Liderul de la Chişinău a convocat pentru marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia a fost discutată situaţia din sectorul energetic şi măsurile de asistenţă pentru populaţie.

"Am discutat foarte concret astăzi despre situaţia de pe malul drept şi de pe malul stâng, despre asigurarea cu energie electrică. Pe malul drept, avem generare aproape la jumătate din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, care a crescut semnificativ în ultimii ani, dar unde încă trebuie să facem foarte multe, şi cealaltă parte importantă sunt importurile din România", a afirmat Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a cerut Guvernului să facă eforturi pentru a creşte sprijinul financiar către populaţia vulnerabilă.

"Guvernul trebuie să facă mai multe eforturi, pentru mediatizare şi inclusiv pentru creşterea sprijinului sub formă de vouchere energetice, vouchere care vin să ajute în special gospodăriile vulnerabile să îşi optimizeze şi să îşi reducă cheltuielile pentru energie electrică. Tarifele pe care le achităm pe malul drept sunt înalte. Ştim acest lucru. Această criză provocată de Gazprom a condus şi la creşterea tarifelor la energia electrică pe malul drept. În acest context, vrem să ne asigurăm că şi agenţii economici şi gospodăriile casnice vor trece mai uşor peste această perioadă şi problemă complicată. Guvernul are un mecanism prin care va compensa până la 50% cheltuielile agenţilor economici şi aici este vorba despre o treime din producători, cei mai afectaţi de creşterea tarifelor, pentru care cheltuielile cu energia electrică au o pondere mare în costuri. Înţeleg că în următoarele zile Guvernul va oferi mai multe detalii despre acest program", a adăugat Maia Sandu, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că aproximativ 680.000 de gospodării beneficiază de compensaţii la energie electrică, gaze şi energie termică, bugetul alocat pentru acest capitol fiind de 2,9 miliarde lei.

Referindu-se la populaţia din autoproclamata republică separatistă Transnistria, Maia Sandu a spus că aceasta poate fi susţinută financiar doar cu acordul autorităţilor de la Tiraspol.

"Disponibilitatea autorităţile Republicii Moldova, autorităţilor constituţionale, este în continuare pentru a oferi ajutoare pentru cetăţenii de pe malul stâng. Aceste idei şi propuneri se pot materializa doar dacă sunt acceptate de Tiraspol. Pentru malul drept trebuie să continuăm, aşa cum ziceam, să investim în energie regenerabilă, să investim în eficienţa energetică, să optimizăm consumul", a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a făcut un apel către populaţie, instituţii publice şi agenţi economici să reducă consumurile de energie, pe fondul crizei provocate de întreruperea furnizării de gaz metan de către Gazprom, afirmând că şi Preşedinţia va continua să reducă consumul de electricitate.

"Noi la Preşedinţie, în nouă luni ale anului 2024, am reuşit să reducem consumurile de energie electrică cu 12% faţă de nouă luni din 2023 şi vom continua să reducem acest consum", a precizat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel