Potrivit canalului Telegram Shot, Rusia ar fi doborât peste 200 de drone ucrainene și cinci rachete balistice ATACMS de fabricație americană.
„Inamicul a organizat un atac combinat masiv asupra teritoriului regiunilor rusești,” a relatat bloggerul de război cunoscut sub pseudonimul Two Majors.
Guvernatorul regiunii Bryansk, Alexander Bogomaz, a confirmat că Ucraina a lansat un atac major cu rachete, dar nu a specificat ce tipuri de rachete au fost utilizate. Ministerul rus al Apărării, responsabil de raportarea acestor atacuri, nu a oferit până acum un comentariu oficial. Agenția Reuters nu a putut verifica imediat aceste informații.
În orașul rus Engels, unde se află o bază aeriană ce găzduiește bombardierele nucleare ale Rusiei, guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că o întreprindere industrială a fost avariată de o dronă. Cu toate acestea, nu a oferit detalii suplimentare.
Din cauza atacurilor, școlile din Saratov și Engels au trecut la desfășurarea cursurilor în regim online. De asemenea, autoritatea aeriană din Rusia a impus restricții de zbor în mai multe orașe, inclusiv Kazan, Saratov, Penza, Ulyanovsk și Nizhnekamsk.
În Nizhnekamsk, o localitate din Republica Tatarstan, care găzduiește rafinăria Taneco, sirenele de avertizare au fost activate, conform informațiilor canalului Shot. Reuters nu a putut verifica imediat autenticitatea acestor afirmații.
Răspunsul Rusiei: lansarea rachetei „Oreshnik”
Ca reacție la aceste atacuri, Rusia a testat pe 21 noiembrie o rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară, denumită „Oreshnik” (Nuc), asupra Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a descris această acțiune ca fiind un răspuns direct la loviturile ucrainene efectuate cu arme americane și britanice pe teritoriul rusesc.
Putin a avertizat că războiul din Ucraina se escaladează spre un conflict global, după ce Statele Unite și Marea Britanie au permis Kievului să folosească armele lor împotriva Rusiei. Liderul de la Kremlin a transmis un mesaj dur Occidentului, subliniind că Moscova ar putea riposta în mod similar.
În acest context, președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a cerut încetarea focului și demararea negocierilor pentru a pune capăt rapid războiului. Această poziție ridică semne de întrebare asupra sprijinului pe termen lung al Washingtonului pentru Ucraina.
Războiul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a dus la moartea a zeci de mii de persoane, a strămutat milioane de oameni și a generat cea mai gravă criză în relațiile dintre Moscova și Occident de la Criza Rachetelor din Cuba din 1962.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News