Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Suedia vrea să înăsprească condiţiile de obţinere a cetăţeniei
WhatsApp
Guvernul suedez a declarat marţi că vrea să înăsprească condiţiile de obţinere a cetăţeniei, citând concluziile experţilor care au recomandat în aceeaşi zi ca aceasta să fie condiţionată de o "conduită onorabilă" şi de o perioadă mai lungă de şedere, relatează AFP.

Pentru a deveni cetăţean suedez, un străin ar trebui să fi locuit în Suedia timp de opt ani - faţă de cinci ani în prezent -, să treacă un test de cunoaştere a societăţii şi a valorilor suedeze şi un examen de limbă, potrivit unei comisii mandatate de guvernul de centru dreapta.

"Cetăţenia trebuie câştigată, nu trebuie acordată necondiţionat", a declarat ministrul migraţiei, Johan Forssell, pe Instagram.

"Acest lucru este extrem de important într-un moment în care Suedia a primit în ultimii ani sute de mii de persoane din multe părţi ale lumii", a afirmat el ulterior în cadrul unei conferinţe de presă.

În urma afluxului masiv de solicitanţi de azil în Suedia în timpul crizei migranţilor din 2015, guvernele de stânga şi de dreapta care s-au succedat au înăsprit regulile în materie de azil.

Susţinut de Democraţii Suedezi, un partid de extremă dreapta anti-imigraţie, guvernul lui Ulf Kristersson a introdus restricţii din ce în ce mai dure de la venirea sa la putere în 2022.

Forssell a declarat că este "esenţial" să "fie întotdeauna foarte clar cu privire la valorile care ar trebui să se aplice în Suedia".

"Familia este importantă, dar ea nu trece în faţa legii, egalitatea domneşte între sexe, te poţi căsători cu cine vrei, fetele şi băieţii au dreptul să se scalde şi să joace fotbal. Dacă nu accepţi acest lucru, Suedia nu este ţara potrivită pentru tine", a insistat ministrul migraţiei.

Condiţia "conduitei onorabile" în ţară ar trebui, de asemenea, înăsprită, a mai spus comisia.

Concret, aceasta ar însemna că o persoana care a săvârşit o infracţiune sau o crimă, sau care are datorii nu va putea obţine cetăţenia la fel de uşor ca în prezent, a declarat preşedinta comisiei, Kirsi Laakso Utvik. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel