La vârsta de 67 de ani, Maria Cozac, aștepta să primească pensia pentru care a contribuit în trei țări diferite: Italia, Germania și România. Deși contribuțiile erau complete, o neînțelegere între instituțiile responsabile a întârziat aprobarea plăților până în luna octombrie 2024.
Maria a lucrat timp de zece ani la ferma Il Borro din Italia, unde a plătit contribuțiile sociale conform legislației locale. Înainte de această perioadă, a muncit trei ani în Germania și alți zece ani în România. La vârsta de pensionare, întrucât cei zece ani de contribuții italiene nu erau suficienți pentru pensia minimă, Institutul Național de Previdență Socială (INPS) din Italia trebuia să colaboreze cu instituțiile similare din Germania și România pentru a agrega pensiile.
Cristiano Bianchi, ginerele doamnei Maria, povestește: „În ianuarie 2022, am solicitat pensia prin intermediul patronatului Acli. Conform calculelor, banii trebuiau să ajungă în septembrie. Dar, în octombrie, nu era niciun semn de la ei.”, conform presei străine.
Conform lui Cristiano, patronatul le-a explicat că procedura de validare a contribuțiilor internaționale este greoaie. „În ianuarie 2023, ni s-a spus că toate documentele au fost transmise și că pensia va veni într-o lună. Dar, în iunie, INPS ne-a informat că nu au primit răspunsuri de la instituțiile străine.”
Cristiano a insistat constant pentru rezolvarea situației, inclusiv prin vizite repetate la birourile INPS. „Pe 17 august am fost din nou la INPS. Angajații mi-au spus să am răbdare, asigurându-mă că toate restanțele vor fi plătite odată ce situația se rezolvă.”
La sfârșitul lunii august, INPS a transferat retroactiv aproximativ 4.000 de euro, acoperind restanțele pentru lunile întârziate. Din octombrie, Maria Cozac primește lunar 363 de euro. „Suma este mică, dar pentru noi contează enorm. Acești bani ne ajută să acoperim cheltuielile de bază”, a declarat Maria.
Luni de zile, familia s-a descurcat cu pensia de 500 de euro a soțului Mariei și cu sprijinul fiicei și ginerelui lor, la care locuiesc. „Din fericire, noi i-am putut ajuta. Fără această susținere, le-ar fi fost imposibil”, adaugă Cristiano.
Situația doamnei Maria Cozac evidențiază dificultățile cu care se confruntă cetățenii care au lucrat în mai multe țări. Deși sistemele de pensii europene sunt interconectate, procedurile birocratice rămân complicate și consumatoare de timp.
„Acum coșmarul meu a luat sfârșit”, spune Maria, dar povestea sa este un semnal de alarmă pentru autorități: astfel de situații nu ar trebui să se mai repete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News