"Pe la jumătatea secolului 19, într-o ceremonie grandioasă la Castelul Windsor, Regina Victoria înnobila un reputat ofiţer englez, Stephen Bartlett Lakeman, care se remarcase pe câmpul de luptă în Africa, consolidând Imperiul Britanic. A devenit celebru mai ales după ce a impus culoarea kaki uniformelor britanice, contribuind decisiv la salvarea de vieţi omeneşti, pentru că roşul anterior transforma soldaţii în ţinte vizibile. Puţini mai ştiu azi că în casa din Bucureşti a lui Stephen Bartlett Lakeman a avut loc, pe 24 mai 1875, naşterea marelui Partid Naţional Liberal, ctitorit de Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Gheorghe Vernescu, Alexandru G. Golescu şi alţii. Astăzi se împlinesc 144 de ani de la acel moment măreţ în istoria modernă a României, apariţia celui mai important partid din istoria noastră. Faptul că actul de naştere s-a semnat în casa unui britanic poate fi considerat ca având o simbolistică aparte: un partid ai cărui membri au fost hărăziţi să aibă privirea mereu aţintită spre Europa şi să facă totul ca România să se integreze deplin în ea", a scris Tăriceanu, vineri, pe Facebook.
El spune că "martirii liberali care au murit pentru drepturile şi libertăţile românilor se întorc în mormânt când văd cum epigonii de astăzi le-au vândut pentru un pumn de galbeni".
"Prigonit de comunişti, PNL a rezistat şi a renăscut ca pasărea Phoenix în decembrie 1989. Nu a avut o istorie uşoară nici în ultimii 30 de ani. Mereu au existat lovituri, trădări, tentative de a fi deturnat de la misiunea sa istorică, împingeri ba spre stânga, ba spre dreapta, în numele unor interese de moment. Mulţi s-au bătut să pună mâna pe el şi, uneori, au şi reuşit. Cei care astăzi l-au confiscat nu sunt nici măcar umbre ale liberalilor adevăraţi, ci nişte profitori care s-au cocoţat în vârf pe memoria miilor de vieţi curmate de temniţele comuniste. Martirii liberali care au murit pentru drepturile şi libertăţile românilor se întorc în mormânt când văd cum epigonii de astăzi le-au vândut pentru un pumn de galbeni", afirmă Tăriceanu.
Liderul ALDE consideră că liberalismul nu şi-a spus însă ultimul cuvânt în România.
"Din PNL-ul în care eu am intrat în decembrie 1989 nu a mai rămas decât numele. Un nume glorios, dar un prezent deplorabil. Cred, însă, că liberalismul nu şi-a spus ultimul cuvânt în România, că vor veni vremuri mai bune şi că moştenirea Brătienilor, a lui Ghica şi Rosetti va renaşte iar din cenuşă. La mulţi ani, PNL, simbol căruia i-am dăruit cei mai frumoşi ani ai vieţii mele şi pe care nu am să încetez vreodată a-l iubi, cu bune şi rele!", a mai scris Călin Popescu-Tăriceanu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News