Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sute de români, în condiții precare în Germania. Conaționalii îi „terorizează” pe locatari: „Aruncă gunoiul pe fereastră, ba chiar își fac nevoile de la geam”
WhatsApp
Mii de români și bulgari locuiesc în cartierul Marxloh din Duisburg, Germania. Polițistul raional a povestit pentru presa germană că aceștia aruncă gunoiul pe fereastră, ba chiar își fac nevoile de la geamul locuințelor precare. 
Foto ILUSTRATIV

Andreas de Fries cunoaște fiecare colț al cartierului său. Unii îl numesc „Șeriful lui Marxloh”. Cu degetele mari încleștate în curea, stă în fața secției de poliție și privește spre August-Bebel-Platz. Inspectorul șef de poliție lucrează în Duisburg - Marxloh din Germania de 31 de ani, el este ofițerul de district local. „Aceasta este casa mea”, spune el. „Marxloh nu are o reputație bună. Multe dintre ele sunt doar clișee”, spune Fries - și când cineva vorbește despre o „zonă interzisă”, nu-i place deloc.

În urmă cu câțiva ani, sindicatul poliției (GdP) a inventat termenul după ciocniri brutale repetate între clanuri și bande de motocicliști. „Nu vreau să mai aud asta. Mă simt conectat cu oamenii lui Marxloher și nu vreau ca nimeni din afară să-mi strice asta”, spune Fries. Și lucrurile se îmbunătățesc în cartierul său, spune polițistul, și are cifrele pregătite: în Dellviertel, zona vieții de noapte din centrul orașului Duisburg, au fost 75 de jafuri anul trecut. „Și în Marxloh erau mai puțini, și anume 40”.

Un român a făcut haos într-o gară din Germania: Prins la clasa I fără bilet, conaționalul a fost recalcitrant și a lovit polițiștii

 

Mii de români și bulgari în Marxloher

 

Clișeele lui Marxloh cu siguranță nu vin de nicăieri. Chiar după colț de la Pollmannkreuz, camerele poliției sunt agățate de câțiva ani: acestea sunt menite să sporească sentimentul de securitate al oamenilor, deoarece zona este un punct fierbinte de criminalitate. Agresiunile și furturile încă fac parte din viața de zi cu zi. La urma urmei, „tumultele”, așa cum le numește de Fries, au devenit mai puține. Acest lucru se datorează și grupului operațional special înființat în Duisburg-Marxloh, care asigură mai multă prezență a poliției pe străzi. Dar acum există noi probleme în raion.

S-au răspândit grupurile de origine română sau bulgară, spune de Fries. În spate există un sistem: „Oamenii se deplasează prin jumătate din Europa, prin Marea Britanie, Spania, Italia”, relatează oficialul raional. Grupările structurate ierarhic ar folosi oamenii în funcție de abilitățile lor, cum ar fi trimiterea lor să cerșească sau constrângerea lor să fure. Mulți sunt ei înșiși victime ale structurii grupărilor.

Câteva mii dintre cei 21.000 din Marxloher sunt de origine bulgară sau română. Nu știi sigur, pentru că nu toți sunt înregistrați. Majoritatea ar locui aici doar câteva luni înainte de a se muta mai departe, spune de Fries. Și mulți dintre oameni ar trăi în condiții precare. În unele cartiere din Marxloh, pe străzi se adună adevărați munți de gunoaie.

„Deșeurile sunt aruncate pe ferestre acolo. Și se întâmplă ca oamenii să își scoată fundul pe fereastră pentru a se ușura”, spune polițistul. El însuși a văzut într-una dintre case cum un copil de la un etaj superior urina prin toată casa scării.

Tânără mamă româncă, lăsată fără viață de soțul ei, în Germania. Bărbatul explică de ce a comis oribila faptă: „Mihaela a vrut să mă atace”

 

Cum va opri poliția noile evoluții?

 

Noii vecini întâlnesc oameni care și-au pus rădăcini de mult în Marxloh - și asta aduce conflicte. „Avem o comunitate turcească care a crescut de-a lungul deceniilor. Și nu este bine când oamenii cu pieptul gol și lanțurile groase de aur mărșăluiesc acum pe străzi”, spune de Fries. 

Și mai gravă este o nouă scenă de droguri care s-a dezvoltat în jurul imigranților: este vorba despre droguri grele, heroină. Asta nu a existat în această formă înainte, spune de Fries: „O observăm de vreo doi ani”.

Cum va opri poliția noile evoluții? „Pe de o parte cu măsuri represive”, explică oficialul. „Dar și intrând în contact cu oamenii, vorbind cu ei și clarificând ce funcționează și ce nu”, spune de Fries. 

Un român din Germania ar fi fost concediat dintr-un motiv cât de poate de absurd: Mergea prea des la toaletă

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din GERMANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel