Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sute de hectare cu viţă de vie riscă să rămână neculese din lipsă de zilieri: „Le este mai comod să plece în străinătate!”
WhatsApp
Sute de hectare cultivate cu viţă de vie riscă să rămână neculese. Pandemia a accentuat criza zilierilor.

Proprietarii de vii nu mai pot aduce muncitori din alte judeţe, pentru că ar trebui să investească în spaţii de cazare în care să se respecte normele de siguranţă sanitară.

În acelaşi timp, unii dintre cei fără loc de muncă care ar putea da o mână de ajutor preferă să îşi ducă traiul din ajutorul social. Nu se deranjează nici dacă primesc până la 200 de lei pe zi.

La Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură Bujoru din Galaţi este nevoie de câteva sute de zilieri ca să strângă strugurii de pe patru mii de hectare de viță de vie.

 

„Forţa de muncă este insuficientă”

 

Deşi pot câştiga câte o sută de lei pe zi, culegătorii nu s-au înghesuit deloc la porțile podgoriei.

„Forţa de muncă este insuficientă. Cu acelaşi lucru ne-am confruntat şi în anii anteriori, dar în anul acesta s-a acentuat pe fondul pandemiei. N-am mai putut aduce culegători din alte judeţe, neputând să-i cazăm. N-am putut risca să îi cazăm şi să avem probleme ulterioare”, spune Gabriel Tabaranu, director al Stațiunii de Cercetare pentru Viticultură Bujoru, potrivit Știrile PRO TV.

Situaţia este gravă, susţin viticultorii. În lipsa zilierilor, o parte din producţia de struguri - şi aşa mai mică decât cea de anul trecut - riscă să rămână neculeasă.

„Oamenii nu mai vor să mai muncească, chiar nu mai muncesc. Se mulţumesc cu ajutorul social şi cam atât. Ar trebui tăiat ajutorul social de la primărie”, susține o femeie.

„Anul trecut am fost şi câte 40 - 60. Acum suntem vreo 25”, spune o culegatoare.

 

„Le este mai comod să plece peste hotare”

 

Bate vântul şi în podgoriile din Constanța. Aici, oamenii ar putea să câştige până la 200 de lei pe zi, în funcţie de câţi struguri recoltează, şi primesc şi o masă gratuită.

„În România, deşi am început să plătim destul de bine, le este mai comod să plece peste hotare, spun că câştigă mult mai uşor, deşi mă îndoiesc că îi câştigă mai uşor ca în România”, declară Daniel Mihaescu, inginer viticol.

În timp ce viticultorii se plâng ca nu găsesc oameni cu care să îşi culeagă viile, în evidenţele ANOFM apar peste 280 de mii de romani care nu au un serviciu şi sunt buni de muncă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel