Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Suporterii din toată Franța se pregătesc pentru meciul Franța-Maroc
WhatsApp
Suporterii marocani și francezi s-au adunat în baruri, săli de sport și sufragerii din toată Franța înaintea semifinalei Cupei Mondiale de miercuri, care pentru milioane de oameni va fi mai mult decât un simplu meci de fotbal.
Suporterii din toată Franța se pregătesc pentru meciul Franța-Maroc cu miză mare

Profund legate de legăturile lor coloniale și de fluxurile postbelice de forță de muncă migrantă din Africa de Nord către Franța, cele două națiuni împărtășesc o istorie care le-a modelat identitățile și politicile și care a creat o relație uneori tensionată.

 

Franța găzduiește o comunitate marocană numeroasă, dintre care mulți au dublă cetățenie

 

"Voi urmări meciul cu multă emoție, este frumos să văd o echipă africană ajungând atât de departe", a declarat Yassim Harrar, un tânăr franco-marocan care a venit la primăria din Compiegne, în nordul Franței, pentru a urmări meciul împreună cu prietenii săi.

"Marocul este o echipă foarte bună, dar noi vom ajunge din nou în finală", a declarat Kevin Zhou, un fan al Franței dintr-un sat din apropiere.

 

Miza este mare de ambele părți

 

Marocul are șansa de a deveni prima națiune africană care ajunge într-o finală de Cupa Mondială, în timp ce Franța încearcă să devină prima echipă care își păstrează titlul de campioană mondială în ultimii 60 de ani.

La periferia multietnică a capitalei franceze, mulți spun că "inimile lor se balansează" înaintea unui meci care va pune în discuție identitățile multistratificate și alianțele sportive ale oamenilor.

 

Poliția se pregătșete


Pe teren, unii jucători vor fi în același timp prieteni și adversari. Starul francez Kylian Mbappe și marocanul Achraf Hakimi joacă amândoi la Paris St Germain. Antrenorul marocan Walid Regragui, care a crescut într-o suburbie a Parisului, a jucat alături de atacantul francez Olivier Giroud la Grenoble în 2008.

În capitala Franței, poliția se pregătea pentru posibile încăierări, după ce încăierări au urmat după victoria marocană de săptămâna trecută în sferturile de finală împotriva Portugaliei.

Aproximativ 10.000 de ofițeri de poliție vor fi mobilizați la nivel național, dintre care 5.000 de persoane vor fi detașate în regiunea Ile-de-France, în jurul Parisului, și aproximativ 2.200 în capitală, dublu față de personalul de securitate față de meciurile cheie anterioare ale Cupei Mondiale, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin la televiziunea France 2.

"Prietenii noștri marocani, la fel ca și suporterii francezi, sunt bineveniți să organizeze o petrecere și treaba noastră nu este să-i împiedicăm să petreacă... dar acest lucru va trebui să se facă în bune condiții de securitate", a spus Darmanin.

Suporterii marocani din Franța au fost într-o frenezie de sărbătoare de când echipa lor a plecat în călătoria istorică la Cupa Mondială, devenind prima echipă africană și arabă care a ajuns în sferturile de finală ale competiției mondiale.

Legile seculare interzic datele bazate pe etnie, dar estimările arată că numărul franco-marocanilor și marocanilor care trăiesc în Franța se ridică la peste 1 milion, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sport Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel