Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sunt așteptate temperaturi extreme în Spania, de până la 45 de grade Celsius
WhatsApp
Valul de caniculă care a afectat Spania din 9 iulie nu se încheie şi sunt aşteptate temperaturi extreme în sudul ţării, unde temperatura ar putea ajunge la 45 de grade Celsius.
Cod galben de căldură în România.  Temperaturile ridicate vor persista în cea mai mare parte a ţării, în următoarele trei zile

În ciuda a câteva zile când temperaturile au scăzut pentru scurt timp sub 40 de grade, ţara se află în faţa unui val de căldură care a durat două săptămâni. Acest episod se traduce prin temperaturi sufocante cu maxime de peste 36 de grade în aproape toata ţara, cu exceptia nord-vestului, conform prognozelor agentiei naţionale de meteorologie (Aemet).

 

Temperaturi de până la 45 de grade Celsius

 

Regiunea Cordoba, Andaluzia, din sud, este locul unde se preconizează că temperaturile vor fi cele mai ridicate, cu 45 de grade aşteptate. În această regiune a fost înregistrat recordul absolut de temperatură în Spania în august 2021, cu 47,4 grade în Montoro, relatează Observator. Din cauza acestui val de căldură, cuplat cu lipsa precipitaţiilor din Peninsula Iberică de la începutul anului, în toată ţara există un risc "extrem" de incendiu, potrivit Aemet.

În Tenerife, în arhipelagul Canare, un incendiu de pădure a distrus 2156 de hectare şi a dus la evacuarea a aproape 600 de persoane, au informat sâmbătă seara serviciile de urgenţă. De la începutul anului, peste 200.000 de hectare au ars deja în Spania, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), făcând-o ţara cea mai afectată de incendii de pe continent.

Proliferarea acestor fenomene este o consecinţă directă a încălzirii globale, emisiile de gaze cu efect de seră crescând în intensitate, durată şi frecvenţă, explică oamenii de ştiinţă.

 

Vezi și

 

Franţa se pârjolește: 15 departamente sub cod roşu de caniculă, 70 sub cod portocaliu

 

Aproximativ jumătate din teritoriul Uniunii Europene se confruntă în prezent cu riscul de secetă, avertizează Comisia Europeană, în contextul în care continentul trece printr-un episod neobişnuit de caniculă.

"Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole", mai ales pentru culturile de cereale, subliniază executivul comunitar, într-un comunicat, citează Rador.

Sunt vizate şi Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situaţie deja critică, după deficitul grav de precipitaţii din timpul iernii şi al primăverii. În Franţa şi în Marea Britanie se înregistrează temperaturi-record, azi, după un sfârşit de săptămână deja sufocant.

Temperaturile au ajuns astăzi la apogeu. Harta Franţei rămâne purpurie pe coasta Atlanticului, cu 15 departamente sub cod roşu de caniculă. A crescut numărul celor plasate sub cod portocaliu de la 50 la 70, iar restul sunt în galben. Practic, nu există nicio cât de mică zonă verde astăzi pe teritoriul francez, iar mâine va fi la fel.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel