Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sub Salvini, Italia a SCĂZUT în clasament
WhatsApp
 Italia, condusă din iunie 2018 de populişti antisistem şi antiimigraţie, s-a clasat pe o poziţie mult inferioară într-un clasament anual al democraţiilor comparativ cu anii precedenţi, relevă miercuri un raport al unui grup de experţi, informează AFP.

Astfel, Italia a ajuns de pe locul 21 unde se poziţiona anul trecut pe locul 33 în clasamentul pe 2018 elaborat de "The Economist Intelligence Unit", un regres cauzat în mare parte de măsurile luate de partidul Liga (extrema dreaptă) al lui Matteo Salvini, reprezentant de frunte al guvernului italian. Partidul său s-a aliat pentru a forma guvernul cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) condusă de Luigi Di Maio, care nu este cu toate acestea invocată în raport.

Ţara se confruntă cu o "profundă deziluzie la adresa instituţiilor politice, printre care parlamentul şi partidele politice, (deziluzie) care se reflectă în susţinerea acordată 'oamenilor puternici', ocolind instituţiile politice", descriu situaţia experţii.

Matteo Salvini "a folosit adesea o retorică anti-străini" şi a pledat pentru evacuarea romilor care ocupă ilegal locuinţe, în pofida unei condamnări din partea Curţii Europene de Justiţie, continuă aceştia.

Italia a fost criticată şi de noul Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, chiliana Michelle Bachelet, în primul său discurs susţinut în septembrie 2018, se aminteşte în raport. Denunţând în special decizia luată de Salvini de a închide porturile italiene în faţa navelor care au salvat migranţi, ea a anunţat că o echipă se va deplasa în Italia pentru a evalua "creşterea puternică a numărului de acte de violenţă şi de rasism împotriva migranţilor, persoanelor de origine africană şi romilor".

"Toate acestea contribuie la riscul de deteriorare a libertăţilor civile", apreciază raportul elaborat de Economist Intelligence Unit.

Clasamentul anual subliniază de asemenea faptul că executivul italian evocă noi pericole potenţiale pentru a reduce libertăţile cetăţenilor. Astfel, un nou decret-lege în domeniul securităţii şi imigraţiei al ministrului de interne Salvini a fost adoptat în noiembrie. Ca măsură principală, acesta anulează permisele de şedere umanitare acordate până în prezent persoanelor vulnerabile, familiilor sau femeilor singure cu copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel