Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA. Rata inflaţiei a urcat în decembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani
WhatsApp
Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în decembrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1982, în urma majorării costurilor cu alimentele, energia şi locuinţele, sporind aşteptările că Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe din martie majorarea dobânzilor, transmit Reuters şi AP.
Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels

Comparativ cu decembrie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 7%, cel mai semnificativ avans anual din iunie 1982 şi în linie cu estimările analiştilor, scrie Agerpres. 

De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,5%, după o expansiune de 0,8% în noiembrie, a anunţat miercuri Departamentul american al Comerţului.

Marţi, preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că Rezerva Federală a SUA este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru ca inflaţia ridicată "să nu prindă rădăcini".

Inflaţia de bază



Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% în decembrie, după ce a crescut cu 0,5% în noiembrie. Comparativ cu decembrie 2020, inflaţia de bază a crescut cu 5,5%.

Totuşi, economiştii încă se aşteaptă la încetinirea ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare.

Potrivit noilor prognoze economice prezentate luna trecută de Fed, inflaţia va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 şi 2,1% în 2024.

Ca urmare a combinaţiei dintre creşterea preţurilor şi gradul solid de ocupare, oficialii Fed cred că dobânda de bază va trebui să crească de la nivelul apropiat de zero unde este acum până la 0,90% la finele lui 2022. Aceasta ar demara un ciclu de înăsprire a politicii monetare care ar face ca dobânda de bază a Fed să urce la 1,6% în 2023 şi 2,1% în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel