Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA: Deținut executat după ce a omorât o fetiță de opt ani și părinții acesteia
WhatsApp
Un deţinut federal, condamnat la moarte, va fi executat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, luni, dacă nu va interveni o modificare de ultimă oră, după ce, duminică, o Curte Federală de Apel a decis că Departamentul de Justiţie poate efectua execuţia conform planului, scrie The New York Times. 

Daniel Lewis Lee, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea în 1996 a trei membri dintr-o familie din Indiana, printre care o fetiţă de 8 ani. Rudele victimelor lui Lee au dat în judecată Departamentul de Justiţie, susţinând că nu pot călători în siguranţă din cauza coronavirusului pentru a asista la execuţie. Un judecător federal din Indiana, unde va avea loc execuţia, suspendase execuţia vineri, dar Curtea de Apel a Statelor Unite a decis ieri ca aceasta să aibă loc.

Familia intenţionează să facă apel la Curtea Supremă, care ar trebui să dea o decizie, luni, înainte de ora 16.00, luni pentru a opri execuţia. Câteva rude ale victimelor lui Lee, chiar cei care au intentat procesul, au solicitat Departamentului de Justiţie să-i modifice pedeapsa deţinutului – să facă închisoare pe viaţă.

„Este foarte frustrant să vezi cum guvernul american se grăbeşte să îl omoare pe Danny Lee, ţinând cont că nu a existat o execuţie în 17 ani. Dreptul rudelor victimelor ucise (de a fi prezente la execuţie – n.r.) sunt încălcate“, a spus Baker Kurrus, avocatul familiei.

Justiţia americană permite judecarea în tribunale federale, naţionale şi tribunale statale, locale. Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegală sau au pronunţat moratorii, aşa încât este aplicată de fapt doar în unele dintre ele.

La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu în 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima în 2003. Tribunalele federale pronunţă rar pedepse cu moartea. În prezent, 62 de deţinuţi au sentinţe federale la condamnare la moarte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel