Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Zeci de români, inclusiv copii, evacuați dintr-o clădire în care trăiau în „condiții îngrozitoare”: „Suntem nevoiți să dormim pe stradă”
WhatsApp
Aproximativ 70 de români și columbieni, printre care și copii, au fost evacuați de agenții Gărzii Urbane și Mossos d'Esquadra, ieri, dintr-un depozit industrial vechi din L'Hospitalet de Llobregat, Catalonia, Spania.
Spania. Zeci de români, inclusiv copii, evacuați dintr-o clădire în care trăiau în „condiții îngrozitoare”: „Suntem nevoiți să dormim pe stradă”. FOTO: captură metropoliabierta.com

Cei aproximativ 70 de români și columbieni erau înghesuiți într-un depozit industrial vechi, unde aveau loc adesea conflicte și bătăi. Zona era atât de insalubră încât de-a lungul timpului a ofst nevoie de mai multe acțiuni de ucidere a rozătoarelor. 

Evacuarea, dispusă în luna octombrie, a fost efectuată ieri la solicitarea proprietarului imobilului, dezvoltator privat.

În urmă cu câteva săptămâni a fost un incendiu provocat de arderea gunoiului, care i-a obligat pe pompieri să mobilizeze 11 echipe pentru stingerea acestuia, din fericire, fără ca nimeni să fie rănit. În martie a mai avut loc un alt incendiu care a scos la iveală un fel de camere sau apartamente pentru care unele familii plăteau o chirie de 200 de euro unui bărbat.

 

Românii spun că au fost nevoiți să doarmă pe stradă

 

Unii români au spus că nimeni nu le-a oferit cazare și că au fost nevoiți să doarmă pe stradă. Însă, serviciile sociale neagă acest lucru și spun că nimeni nu a cerut ajutor și nici nu au vrut să beneficieze de vreuna din resurse, precum strămutări temporare. 

Publicația Metropolis a fost în acea clădire în aprilie anul trecut și a vorbit cu una dintre femeile care locuia acolo. La acea vreme femeia povestea că bătăile între chiriași erau ceva obișnuit, la fel ca și prezența poliției și a ambulanțelor pentru a interveni pentru unii răniți. 

Serviciile sociale știau, cel puțin din martie 2020, că în acel bloc locuiesc și minori. Polițiștii din cadrul Gărzii Urbane i-au depistat și i-au transferat la Primărie.

Sindicatul SPL-CME al Guàrdia Urbana a descris și a evidențiat „condițiile îngrozitoare” ale clădirii într-un mesaj pe rețelele de socializare.

 

Zeci de muncitori români, evacuați dintr-un hotel din Belgia

 

La începutul lunii noiembrie, zeci de muncitori români au fost evacuați din hotelul Tegenover din Stationsstraat din Turnhout, Belgia. Executorul judecătoresc a fost ajutat de poliție în această operațiune. Zeci de muncitori români erau cazați acolo, condițiile de locuit fiind considerate improprii.

Evacuarea hotelului Tegenover, unde erau cazați în special muncitori sezonieri români, a venit ca urmare a deciziei instanței. „Proprietarul clădirii s-a adresat judecătorului din cauza unei dispute cu chiriașii, dintre care unii nu plătesc chirie”, spune primarul Paul Van Miert.

„Așadar, nu este un raid precum cel pe care l-am organizat în ianuarie. Poliția s-a deplasat la fața locului. Atât echipa de imigrare, cât și echipa de combatere a infracțiunilor stradale au fost acolo, dar nu au existat incidente”, a adăugat edilul.

Poliția a verificat identitatea a 12 locuitori. Potrivit informațiilor obținute de presa flamandă, în hotel ar locui aproximativ 30 de persoane, dar există indicii că sunt mai multe și că există supraaglomerare. Și acest lucru este în curs de investigare.

Executorul judecătoresc a încuviințat să fie evacuată întreaga clădire. Locuitorii au încărcat mobila în camioane.

„Evacuarea nu a fost neașteptată pentru ei”, spune comisarul Rudy Remijsen. „Toți rezidenții au fost informați că imobilul va fi evacuat”, a adăugat acesta, citate de nieuwsblad.be.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel