Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Testul rezistenţei pentru români. Adună strugurii purtând mască la temperaturi extreme
WhatsApp
Regulile pentru recoltarea strugurilor din acest an sunt dure din cauza măsurilor de securitate impuse de pandemia COVID -  19. Muncitorii sezonieri, care vor colecta strugurii din podgoriile José Pariente din orașul La Seca (Valladolid), sunt obligaţi să poate măşti, chiar dacă temperatura aerului este ridicată.         
romani_podgorii_spania

Pe podgoriile dintre La Seca și Rueda lucrează mai mulţi muncitori sezonieri din România, Bulgaria şi Maroc. Lazet este bulgară și lucrează la vie cu soțul ei Jorge. Până acum a lucrat ca menajeră la o familie. „Din cauza virusului, doamna nu mă mai vrea, pentru că îi este frică”, spune femeia, care a ajuns la recoltarea strugurilor. Nu este de acord cu utilizarea măștii, deoarece nu poate respira.

În același grup se află și Francisco, de origine română, care are deja experiență în această activitate. Şi el spune că din cauza măştii nu poate respira sau vorbi. „Trebuie să respecți legea, chiar dacă nu este posibil să te infectezi într-un spațiu deschis. Într-un bar, stai fără mască, dar aici nu o poți da jos”, spune bărbatul.

Este principalul dezavantaj pentru muncitorii care adună, în acest an, recolta. De asemenea, oamenii se plâng că o singură  persoană trebuie să adune strugurii de pe un rând, lucru pe care înainte îl făceau în doi.

Măsuri sporite, luate de managerii cramelor

 

În aceste zile, în crama DO Rueda munca este în toi: atât cea mecanică, care are loc noaptea și reprezintă aproximativ 65% din volumul cramei, cât și cea manuală, care a început acum câteva zile. Dacă timpul va permite, recolta va dura zece zile, deoarece „munca merge mai încet”.  

Deși măsurile de securitate au fost întotdeauna foarte atente, anul acesta a fost „o provocare logistică” atât în ​​cramă, cât și pe teren, patronul fiind nevoit să „gândească și să modifice procesele”, pentru ca toţi să fie în siguranța. Ignacio Prieto Pariente, managerul cramei, explică că nu este permisă nicio interacțiune între zonele de producție și cele de câmp pentru a evita „orice tip de risc”, în special în această perioadă de recoltare, scrie eldiadevalladolid.com.

Înainte de începerea recoltei, crama a efectuat teste pe toți lucrătorii săi „pentru a evita orice problemă” și toate testele au fost negative. Pentru a evita eventuale infectări, se lucrează în două ture în depozit, astfel încât lucrătorii să nu interacționeze între ei. În ceea ce priveşte recolta manuală, muncitorii sunt împărţiţi în echipe de zece persoane. 

„Înainte știam cât va dura recoltarea, însă anul acesta strugurii sosesc din multe locuri, în aceeași zi, ceea ce complică procesul. Modul nostru de lucru este să separăm strugurii de pe toate podgoriile, aşa că situația generată de COVID înseamnă deschiderea a șapte depozite mici. Aceasta necesită mai multă muncă şi trebuie să ne menținem modul strict de lucru în cramă în ceea ce privește producția, dar fără a neglija măsurile sanitare”, spune Ignacio Prieto Pariente.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel