Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Mai multe minore, printre care și românce, forțate să se prostitueze. Au fost amenințate cu moartea
WhatsApp
O rețea de exploatare sexuală a fost desființată de Poliția Națională din Madrid, Spania. În cadrul intervenției, agenții au eliberat zece minore, printre care românce, spaniole și una dominicană. Jurnaliștii spanioli au relatat mărturiile minorelor eliberate în cadrul operațiunii „Sana”, cea mai mare anchetă împotriva traficului de fete pentru prostituție și vânzare de droguri din Madrid.
 „O să mă omoare sau o să-mi pună acid pe față”

Ancheta a dezvăluit că principalii exploatatori au fost tineri din banda „Dominican Don't Play” (DDP). Unele fetițe au fost vândute timp de doi ani în apartamente și barăci.

 

Martor protejat 1: „M-au bătut și m-au tras de păr. Nu-mi păsa dacă am murit”

 

Prima explorare a acestei minore, care a căzut în ghearele rețelei când avea 13 sau 14 ani, a avut loc în aceeași zi în care a fost localizată într-o localitate, pe 23 iunie anul trecut. Unitatea de îngrijire a familiei și femeilor (Ufam) din Madrid a obținut o mărturie în care victima asigură că se prostituează pentru că vrea „în schimbul drogurilor și hainelor”.

„Dacă îmi doresc ceva, cumpăr. Vreau machiaj, haine, mic dejun... Cumpăr când am nevoie”. Minora arată spre o cabană unde a dormit „de mai multe ori” cu un individ. „Mi-a dat 50 de euro, uneori 40, 30. Când am fost la centrul de minori, deja mă culcam cu el”, spune minora, adăugând mai multe informații despre alți bărbați. „Un român care fură sticle de whisky, de vreo 55 de ani, m-a dezgustat”.

În a doua explorare, la începutul lunii octombrie 2021, minora a menționat unul dintre proxeneți, Kalifa, care a forțat-o să întrețină relații intime cu alți membri din rețeaua „Don't Play”.

Povestea evoluează și apar mai multe nume din rețea.

„M-a forțat să am relații intime cu trei-patru dintre prietenii lui. Am vrut să plec, dar nu m-a lăsat. Eram jos și m-au înregistrat cu o cameră pe care o avea în casa lui. Mi-a adus oameni necunoscuți să mă culc cu ei, în schimbul banilor, și a păstrat jumătate. M-au închis, nu m-au dat afară și m-au înregistrat. Eu nu am fost așa. Când l-am cunoscut pe Kalifa, viața mea s-a schimbat”.

Pe măsură ce declarația avansează, ea recunoaște că a fost o sclavă sexuală și oferă detalii prea explicite și prea dure pentru a fi reproduse aici.

O săptămână mai târziu, într-o a treia declarație, le spune agenților despre locuri precum casele de pe Calle del Monte Igueldo.

„Mi-a spus că îmi va da bani și droguri în schimbul relațiilor sexuale și nu mi-a dat nimic”. Și îi identifică pe majoritatea în recunoaștere fotografică și chiar oferă nume și conturile lor de Instagram. „De un an am fost dependentă de droguri”, insistă ea, după ce a detaliat mai multe nume de „oameni care se dedică traficului de droguri și care știau câți ani are” când au abuzat-o: „Toți, începând cu Kalifa, aparțin bandelor latino, sunt prieteni și sunt dedicați în vânzarea de droguri. Unul dintre șefi este M.T, o persoană foarte periculoasă și puternică, care are și arme”. Și le conchide agenților: „Dacă vor afla că spun totul, o să mă omoare, vor veni după mine”.

Mărturia acestui martor este una dintre cele mai îngrozitoare, deoarece explică cum au bătut-o, cum au tras-o de păr și i-au lăsat vânătăi.

„Am început să slăbesc, nu-mi păsa de nimic, chiar dacă muream. Am văzut ceea ce nu am văzut în viața mea. M-au avut ca pe un câine”. În cele din urmă, Poliția a salvat-o, a fost dusă la un centru pentru minori, din care a evadat după două luni. Ulterior, s-a aflat că ea a plecat alături de tatăl ei, care ar fi forțat-o să se prostitueze pentru a „finanța” drogul pe care acesta l-a consumat. 

 

Martor protejat 2: „M-au violat două zile și jumătate până am fugit”

 

A doua victimă este cea care a rămas trei zile închisă într-un apartament din Usera și a reușit să scape. Pe 31 august 2021 a mers la un magazin și a sunat la poliție.

„Am nevoie de un medic, am fost violată. Acum două zile și jumătate, am plecat de acasă”, le-a spus minorul agenților, după cum se consemnează în proces. „Coboram pe stradă și ceream oamenilor adăpost, până când o femeie m-a dus la ea acasă. Îmi amintesc doar că, în timp ce stăteam întinsă pe patul din dormitor, un bărbat m-a obligat să întrețin relații intime timp de două zile și jumătate, până când am reușit să fug”, a mărturisit ea.

La analizele ulterioare la spital, s-a dezvăluit că minora consumase haşiş, cocaină şi alte substanţe. Era prietenă cu martorul protejat numărul 1 și iubita lui Kalifa, care a dus-o să o prostitueze la o moșie și în mahalale. A făcut asta mai mult de un an și a fost obligată să transporte droguri în organele genitale.

Fata scăpase dintr-un centru pentru minori și Kalifa „a primit-o”: „M-a lovit din toate părțile, m-a scuturat, m-a ridicat apucându-mă de umeri și m-a prins de gât. Pentru că am refuzat să ies și să fur să-i aduc bani”.

 

Martor protejat 3: „Au violat-o când era inconștientă și când nici nu se putea mișca”

 

Este vorba despre o minoră cu evadări continue din centrele pentru minori. Ca și restul victimelor, este o fată extrem de vulnerabilă, cu un mediu social și familial nestructurat.

Deja în iulie 2020, cu 16 luni înainte de declanșarea operațiunii „Sana”, au băgat-o în complot. În noiembrie 2020, minora susține că un membru al rețelei „a furnizat droguri fetițelor și a profitat de ele”. Atât el, cât și o femeie, LDOV, „i-au păcălit să meargă într-o mahala, le-au oferit cazare și le-au introdus în lumea drogurilor, dezvoltând o dependență puternică”. Vorbește despre un anume bărbat „care violase pe multe”.

Fata se referă și la martorul protejat numărul 5: „A mers în sat în stare foarte proastă din cauza consumului de droguri. Bărbații au venit să întrețină relații intime cu ea chiar și atunci când ea nu putea să meargă sau să se miște, era inconștientă”.

 

Martorii protejați 4 și 5: „O să mă omoare sau o să-mi arunce acid în față”

 

Raportul poliției evidențiază că mărturiile acestei mame (martorul numărul 4) și fiice (martorul numărul 5) „contribuie la cunoașterea mediului în care minorele consumă droguri și se prostituează. Conferă și mai mare credibilitate celor afirmate de martorii 1 și 2, observându-se un paralelism total în descrierea făcută de rude a deteriorării fizice și psihice prezentate de minori”.

Pe 3 septembrie 2019, Poliția a intervenit la ea acasă din cauza unui litigiu familial: mama nu a fost de acord cu locurile pe care fata le frecventa. În data de 30 decembrie 2019, femeia afirmă că se teme că fiica ei se află „la un punct de întâlnire al dependenților de droguri, din moment ce este dependentă de heroină și alte substanțe”. A început când avea 17 ani: „A cunoscut o femeie, care a făcut-o să se prostitueze în apartamente. Au avut chiar și relații intime în grupuri de trei cu patronii clubului în cabine. Apoi a dispărut timp de cinci zile, timp în care s-a aflat în alte apartamente, unde un bărbat a inițiat-o în dependența de droguri”.

„Era îndrăgostită fiica mea. Când era sub influența narcoticelor avea afecțiune și admirație pentru el, iar când era bine zicea că e nenorocit”. Fiind încă minoră, bărbatul respectiv „a ținut-o patru zile închisă într-o baracă, până când un alt dependent de droguri și mai multe prostituate, văzând-o sângerând din organele genitale, au scos-o de acolo”.

Odată, când mama a venit să o salveze, o altă minoră care era acolo i-a spus: „Mai întâi au băgat-o pe fiica ta să vândă droguri și acum, de când consuma mult, o au acolo jos, unde o trimit să se prostitueze pentru a face bani”. După aceea, minora continuă să vină și să plece din casă, evadează, se duce zile întregi să se drogheze. Și i-a spus mamei: „Mamă, ai grijă la cine denunți”, referindu-se la faptul că ar trimite un dependent de droguri să-i omoare. Minora se temea că „îi vor turna acid pe față ca și altor fete și femei care i-au denunțat”.

 

Martorii protejați 6, 7 și 8: „Au cerut 580 de euro pentru că drogul fusese furat”

 

Martorul numărul 6 este mama martorului numărul 7. Ea spune că fiica ei a fugit în martie 2020, când a început izolarea. Fata de 15 ani, ca urmare a prieteniei cu martorul numărul 8, o chelneriță de la un club de noapte, a plecat de acasă.

„S-a întors cu un miros foarte puternic de fum, a făcut un duș și apoi iar a plecat. Odată mi-a spus că are nevoie de 580 de euro ca să se întoarcă, din moment ce i-a fost furat drogul și că au amenințat-o. Ea își vânduse scuterul ca să aibă niște bani și să-i dea”, a spus martorul numărul 6.

Fiica ei a spus: „Sunt și alți minori care vând droguri și nu se va întâmpla nimic, pentru că vor continua să vândă și Poliția nu le poate face nimic”, apare în raportul de poliție. „Fiica mea nu mai este persoana care era înainte. Acum e tăcută, tristă. Cineva o constrânge”, spune mama și strigă după ajutor la Poliție.

 

„În 2021 am depus 84 de plângeri cu privire la acești minori”

 

Comunitatea Madrid a cerut Parchetului, în octombrie 2021, să interzică uneia dintre minore să mai plece din centrul de protecție, detaliază surse Sol.

În ianuarie 2022, insistă ei, „centrele de management din Comunitatea Madrid nu au primit un răspuns de la judecător”.

În plus, ei asigură că din cele 5.000 de plângeri ale guvernului regional în 2021, 84 sunt de la aceiași minori din operațiunea „Sana”. Aceștia adaugă că, din 20 ianuarie 2022, instanța nu a permis Comunității Madrid să apară în cauză.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel