Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UPDATE. Spania. Fetiță româncă de 12 ani, vândută de părinți pentru 3.000 de euro
WhatsApp
Părinții unei fetițe de 12 ani, arestați pentru că au vândut-o unei alte familii pentru 3.000 de euro.
foto: ilustrativ / Sursa: freepik.com

UPDATE: Părinții care și-au vândut fetița de 12 ani în Ciudad Real au fost eliberați provizoriu

Magdalena, românca acuzată că și-a vândut propria fiică de 12 ani, neagă faptele și susține că ea și soțul ei sunt nevinovați. "Nu am făcut nimic rău, fiica mea a vrut să meargă cu iubitul ei în Granada", spune ea, potrivit Ok Diario. Atât ea, cât și partenerul ei, ambii membri ai aceluiași clan românesc, au fost puși în libertate provizorie după ce au fost aduși, în acestă după-amiază,  în fața Tribunalului de Instrucție numărul 5 din Ciudad Real.

Ambii reținuți, mama minorei și tatăl vitreg, au fost aduși la Tribunalul de Instrucție și Anchetă Preliminară numărul 5 din Ciudad Real, aflat de serviciu.

După ce le-a luat declarații, instanța a dispus eliberarea provizorie a celor doi, cu următoarele măsuri preventive: retragerea pașapoartelor, interdicția de a părăsi teritoriul Spaniei și interdicția de a se apropia de minoră la o distanță mai mică de 300 de metri timp de 45 de zile. Toate acestea, în timp ce ancheta judiciară continuă.

"Este o tradiție culturală"

 

Familia bărbaților arestați insistă că aceștia sunt nevinovați și că totul face parte din tradiția clanurilor de romi din țara lor de origine, România. "Este o tradiție culturală", spun ei.

De asemenea, ei acuză Garda Civilă că i-a arestat la poarta școlii, în timp ce se îndreptau să ia mai mulți dintre cei șapte copii ai lor. "Garda Civilă ne-a furat copiii", se plânge mama, fără să știe că este vorba de Comunitatea Autonomă care a preluat copiii în fața acuzațiilor foarte grave de maltratare a unuia dintre minori și de vânzare a fetei de 12 ani pentru a o căsători.

„Garda Civilă ne-a furat copiii"

 

Judecătorul îi acuză pe cei doi soți de infracțiunea de constrângere sub forma unei căsătorii forțate. Sunt cercetați și cumpărătorii fetei, cealaltă familie, de asemenea membri ai unui clan românesc, care ar fi cumpărat minora cu 3.800 de euro.

Operațiunea care a ajuns să împiedice presupusa vânzare a fetiței de 12 ani în vederea căsătoriei a început la sfârșitul lunii ianuarie, când Garda Civilă din Ciudad Real a luat cunoștință de existența unor minori din localitatea Malagón care s-ar putea afla într-o situație de neglijență.

Mama unei colege de clasă a fetei a fost cea care i-a alertat pe gardieni. Potrivit lui Sheila, mama colegei de clasă a fetei, aceasta îi spusese că era agresată fizic în mod regulat de către mama ei și că nu dorea să stea acasă. Sheila, în câteva rânduri, le-a spus gardienilor ce spunea fata.

Totodată, din cercetările efectuate la cercul de prieteni ai fetei, agenții au putut afla că minora le spusese celorlalte fete că părinții ei aveau de gând să o căsătorească în schimbul a 3.000 de euro. Din acest motiv, anchetatorii au procedat la arestarea părinților.

 

Știrea înițială: Garda Civilă i-a arestat pe mama și tatăl vitreg al unei fetițe de 12 ani din Malagón (Ciudad Real), membri ai unui clan românesc, care urmau să o vândă în schimbul a 3.000 de euro pentru a o căsători. Minora a fost localizată de agenți într-o locuință din Baza (Granada).

Operațiunea a început la sfârșitul lunii ianuarie, când Garda Civilă a luat cunoștință de existența unor minori în localitatea Malagón care ar putea fi în situație de abandon.

Potrivit informațiilor primite de agenți, o fată declarase în mediul social că primea periodic agresiuni fizice din partea mamei sale și că nu dorea să stea acasă.

Continuând cercetările, agenții au menținut legătura cu cercul social al minorei și cu școala acesteia, putând verifica faptul că minora nu a frecventat școala, iar după aceasta, mama și tatăl vitreg al fetei s-au deplasat la școală pentru a solicita plecarea minorei, întrucât, potrivit acestora, aceasta ar fi părăsit localitatea.

Totodată, din cercetările efectuate la cercul de prieteni ai fetei, agenții au reușit să afle că minora le spusese celorlalte fete că părinții ei urmau să o căsătorească în schimbul a 3.000 de euro. Din acest motiv, anchetatorii au procedat la arestarea părinților.

"Am câștigat banii culegând măsline"

 

În momentul arestării, tatăl vitreg a lăsat să se înțeleagă cât de departe este în stare să meargă pentru a mușamaliza crima. În timpul percheziției, gardienii au confirmat că bărbatul avea asupra sa 3.800 de euro într-unul dintre buzunarele pantalonilor, declarând că a câștigat banii în timpul sezonului de recoltare a măslinelor. Agenții au constatat că această declarație era falsă, că bărbatul nu lucrase la culesul măslinelor și că nu avea cum să dovedească de unde proveneau banii.

Pe aceeași temă: Revoltă în Spania: Românii acuzați că și-au vândut fiica de 12 ani pentru a acoperi o datorie, achitați

De asemenea, anchetatorii știau că fetița vândută unei alte familii ar putea fi într-o casă din Baza, așa că s-au deplasat imediat în orașul din Granada, localizând-o în siguranță în această municipalitate. Bărbații arestați trimiseseră copila în casa unei rude pentru a o ascunde.

După ce a recuperat copilul, Garda Civilă a inițiat procedurile corespunzătoare cu delegația de Asistență Socială din Granada, din cauza riscului de abandon. În prezent, fetița se află sub tutela Junta de Andalucía.

În ceea ce îi privește pe părinții români, gardienii i-au dus în fața instanței, acuzați de infracțiune împotriva libertății personale pentru că au forțat căsătoria minorei.

 

----------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel