Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. S-a aflat data la care va fi eutanasiat Marin Eugen Sabău. Românul care și-a ucis colegii de birou și-a câștigat dreptul la o moarte asistată
WhatsApp
Marin Eugen Sabău va fi eutanasiat pe 23 august. Românul și-a câștigat dreptul la o moarte asistată, după ce și-a ucis colegii de muncă într-un atac armat la sediul firmei la care lucra, în Spania, în decembrie 2021.

Curtea Constituțională a respins recursul care urmărea oprirea eutanasierii agentului de securitate din Tarragona, care pe 14 decembrie a atacat biroul companiei în care lucra, rănind trei colegi și un polițist. În urma confruntărilor cu poliția, românul a fost împușcat și a rămas paraplegic. Astfel, Spitalul Penitenciar Terrassa a stabilit executarea procedurii de eutanasiere pentru data de 23 august, întrucât magistrații au apreciat că nu există vreo încălcare a drepturilor fundamentale și nicio problemă constituțională pentru a opri procesul.

Spania. Un român și-a împușcat trei colegi după ce i-a amenințat cu pistoale și săbii: Poliția bănuiește că Eugen plănuiește un masacru - FOTO

Marin Eugen Sabău a devenit primul deținut din Spania care beneficiază de o decizie favorabilă în prinvința eutanasierii. Românul, în vârstă de 46 de ani, este paralizat de la brâu în jos și susține că suferă constant. Cazul lui a fost procesat foarte repede. În primă instanță, procedura de eutanasiere era deja stabilită pentru 28 iulie, dar un recurs judiciar a dus la suspendarea acesteia. Pe 4 august, Tribunalul din Tarragona a exclus că există motive pentru a continua amânarea protocolului. Nici un apel de protecție prezentat de urgență în fața Curții Constituționale și respins nu a modificat progresul procesului de eutanasiere.

Mireia Ruiz, avocatul unuia dintre muncitorii care a fost rănit în timpul atacului asupra birourilor Securitas din Tarragona, evidențiază rapiditatea cu care s-a rezolvat o problemă fără precedent. „Problema a avut o mare repercusiune socială și i s-a conferit o agilitate cu care noi avocații, care avem multă experiență în procese, nu suntem obișnuiți”.

Spania. Românul care a împușcat trei foști colegi și un polițist cere să fie eutanasiat. Apărătorii victimelor nu sunt de acord

 

Cazul românului, fără precedent în Spania

 

Cazul lui Marin Eugen Sabău implică o ciocnire a drepturilor, fără precedent până acum în Spania: dreptul lui Sabău la o moarte demnă și dreptul victimelor sale la protecție judiciară efectivă. Pe parcursul procesului, cu cererea sa de eutanasie deja în curs, învinuitul a cerut să depună mărturie în fața judecătorului de instrucție. „Sunt paraplegic. Am 45 de puncte în mână. Nu-mi pot mișca bine brațul stâng. Am șuruburi și nu-mi simt pieptul”, a spus românul pe 11 iulie, de la spitalul penitenciar Terrassa unde este internat. În scurta sa apariție, el nu a dat alte explicații cu privire la decizia sa de a se folosi de Legea eutanasiei.

Fostul agent de securitate i-a acuzat și pe Mossos d'Esquadra de rezultatul final al împușcăturii. Sabău a dat asigurări că agenții au fost cei care au deschis focul în primul rând și că, după ce a primit o primă împușcătură în piept, a devenit „inconștient”. „Nimeni nu m-a avertizat, m-au împușcat direct fără să mă avertizeze sau să vorbească cu mine”, a spus el.

După ce a împușcat în birourile Securitas din centrul Tarragona și a rănit trei colegi, Marin Eugen Sabău, un pasionat de arme de foc și membru al unui club de tir, a scăpat în direcția Reus. A deschis focul asupra unei patrule Mossos d'Esquadra și apoi s-a refugiat într-un conac părăsit. O unitate de elita a Mossosi a reușit să-l prindă după un schimb de focuri de armă.

Spania. Judecătorii, undă verde eutanasierii cerută de „pistolarul din Tarragona”. Este primul român cu eutanasie aprobată de instanță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel