Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sondaj: Europenii rămân uniţi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Kiev
WhatsApp
Europenii rămân solidari cu Ucraina în faţa invaziei ruse şi sunt, în general, în favoarea creşterii livrărilor de arme către Kiev, însă sunt divizaţi cu privire la posibilul rezultat al războiului, conform unui sondaj publicat miercuri, relatează AFP.

Ucrainenii, şi ei chestionaţi, rămân în marea lor majoritate împotriva oricărei concesii teritoriale faţă de Rusia.

"În toată Europa, creşterea livrărilor de arme şi muniţii pentru Ucraina de către aliaţii săi se bucură de un sprijin puternic din partea populaţiei", notează centrul de cercetare ECFR, care a comandat acest sondaj în 15 ţări, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, dar şi Ucraina.

De asemenea, majoritatea cred că războiul se va încheia pe baza unui acord negociat între beligeranţi (cu excepţia populaţiei din Ucraina şi Estonia, ţări în care majoritatea consideră că Kievul se va impune pe câmpul de luptă), potrivit sondajului efectuat în luna mai în rândul a 19.566 de persoane. Ei sunt de asemenea uniţi împotriva ideii de a trimite soldaţi să lupte în Ucraina.

În schimb, ei sunt mult mai divizaţi cu privire la poziţia pe care ar trebui să o adopte Europa - între un grup de ţări în care majoritatea populaţiilor lor consideră că europenii trebuie să ajute Ucraina să-şi recucerească teritoriile (Estonia, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia), un grup în care majoritatea consideră că Europa trebuie să încurajeze Ucraina să negocieze (Bulgaria, Grecia, Italia, Cehia, Elveţia), un grup indecis în care părerile sunt aproximativ împărţite între aceste două variante şi cei care nu îşi exprimă o opinie precisă asupra acestei chestiuni (Olanda, Spania, Franţa, Germania).

"Comparând datele din ianuarie şi mai 2024, în cele nouă ţări studiate apar foarte puţine schimbări în ambele cazuri, în pofida dificultăţilor tot mai mari ale Ucrainei pe teren", notează ECFR.

"Una dintre principalele provocări pentru liderii occidentali va fi reconcilierea poziţiilor contradictorii ale europenilor şi ale ucrainenilor cu privire la rezultatul războiului", a spus Mark Léonar, unul dintre autorii raportului.

Majoritatea ucrainenilor se opun ideii de a ceda teritoriile ocupate în schimbul aderării la NATO. De asemenea, 45% dintre ei ar prefera să piardă teritorii, dar să fie liberi să adere la UE sau NATO, în timp ce 26% ar prefera să recupereze zonele ocupate, dar să fie demilitarizate, şi să nu adere la NATO sau la UE.

Aproape jumătate dintre ucraineni se tem că Statele Unite vor negocia un acord direct cu Rusia fără a implica Kievul, o ipoteză care pare să se refere la o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din toamna lui 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel