Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șoferii din București, amenzi uriașe dacă nu opresc motorul atunci când staționează
WhatsApp
Primăria Capitalei ar putea adopta un proiect de hotărâre care ar impune amenzi șoferilor care nu opresc motoarele autoturismelor în timpul staționării în zonele lângă școli, spitale sau locuri de joacă. Mai mult, proiectul, denumit ”Oprește Motorul”, ar putea deveni lege națională, susținut de două organizații non-guvernamentale de amploare.

Bucureștenii ar trebui să-și oprească motoarele atunci când sunt într-o parcare sau așteaptă copiii de la școală, contribuind astfel la eforturile de protejare a mediului înconjurător. În prezent, primăria Capitalei a luat deja măsuri concrete în această direcție, cu Sectorul 6 în frunte.

Două organizații non-guvernamentale au reușit să-l convingă pe primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, să implementeze această măsură în jurul școlilor din sector, unde vor fi montate panouri informative pentru sensibilizarea părinților asupra importanței opririi motoarelor în aceste situații.

Această inițiativă ar putea să ducă la o modificare semnificativă în Codul Rutier, amenințând șoferii care nu respectă regula cu amenzi substanțiale. În conformitate cu proiectul, cei care nu opresc motoarele în timpul staționării în zonele desemnate vor fi pasibili de sancțiuni financiare considerabile.

Această propunere vine într-un context tot mai accentuat al preocupărilor pentru calitatea aerului și impactul asupra mediului urban. În cazul în care proiectul va fi adoptat, Bucureștiul ar deveni un exemplu pentru alte orașe din țară care își propun să implementeze măsuri similare pentru protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții.

"După ce am publicat acel mesaj ca de la părinte la părinte, acela cu oprirea motorului atunci când ne așteptăm copiii de la școală, am fost contactat de inițiatoarele campaniei Opreste Motorul să facem un pas înainte, și anume să amplasăm astfel de semne informative în vecinătatea școlilor. Eu le-am propus să facem trei: adică, pe deasupra să ducem proiectul și în Consiliul General (unde este blocat și îl vom debloca cu ajutorul lui Andrei Badiu) și sa am amendăm legislația națională pentru a se putea da amenzi (ca și în Austria, Germania, unele state din SUA). La acest lucru s-a înhămat colegul meu Cristian Bacanu.

Astăzi, la inițiativa mea, Consiliul Local al Sectorului 6 a votat trecerea la primul pas: în Sectorul 6 vor fi amplasate aceste semne informative. Propunerea de semnalistică aparține campaniei @Oprește Motorul.

---

Mesaj ca de la părinte la părinte
Trebuie doar să conștientizăm că atunci când ne așteptăm în mașină, cu motorul pornit, copilul de la școală, de la înot, de la desen, muzică sau oricare altă activitate le facem rău tuturor copiilor, inclusiv alor noștri.  

10, 15, 20 de minute cu motorul pornit generează mult gaz de eșapament. Dacă într-o arie compactă avem cinci sau zece mașini se acumuleză concentrații extrem de periculoase de gaze cancerigene sau care provoacatoare de boli cardiovasculare. Cei mici sunt cei mai afectați, aceste microparticule stau în suspensie în aer pana la cca. 1.20m de la sol. 

Este păcat să decontăm confortul nostru în sănătatea copiilor noștri.  

Am scris acest mesaj pentru că, fiind primar, sunt urmărit pe facebook de un număr mare de oameni, pentru a conștientiza răul pe care îl putem

face nu din răutate, nu din indolență, ci pentru că pur și simplu nu ne gândim la astfel de lucruri.

Va rog distribuiți acest mesaj, în ce formă doriți dvs. Este important să ajungă la cât mai mulți dintre noi", a scrie Ciprian Ciucu pe Facebook.

amenzi-bucuresti-masini-stationate-motor_70947600

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel