Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șoferi români, șocați de atitudinea protestatarilor și jandarmilor din Franța: „M-am temut pentru viața mea. M-au bruscat, nimeni nu a intervenit“
WhatsApp
Mai mulți camionagii românii s-au ales cu marfa distrusă de protestatarii din Franța. Produse alimentare dar și cereale pregătite pentru însămânțare au fost distruse. Unii dintre aceștia reclamă că marfa a fost distrusă chiar cu concursul jandarmilor francezi.

Viorel Doroftei, unul dintre transportatorii români care a căzut victimă protestatarilor din Franța a povestit într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN cum toată marfa pe care o transporta  a fost distrusă de protestatarii din Franța.

Într-un sens giratoriu, a apărut un grup de 30-40 de oameni cu tractoare și utilaje. Mi-au cerut documentele de însoțire ale mărfii, CMR și avizul de export. Când au observat că marfa provenea din România și era destinată Franței, mi-au sugerat să conduc camionul mai în față, m-au blocat cu un tractor și nu am mai putut să avansez. În câteva secunde, camionul și remorca au fost deschise, iar ei au început să distrugă întreaga marfă din camion. Aveam saci cu boabe de porumb tratate pentru însămânțare, iar absolut tot a fost distrus“, a povestit șoferul român.

Șoferi români, șocați de atitudinea protestatarilor și jandarmilor din Franța

 

Transportatorul a spus că forțele de ordine nu interveneau, mai mult, i s-a sugerat să lase protestatarii s își facă treaba, altfel va fi rău pentru el.

Indivizii purtau cagule, măști și ochelari de soare pentru a nu fi identificați. Poliția era prezentă, inclusiv Jandarmeria, dar nimeni nu m-a ajutat. După ce am fost luat de un jandarm să merg la sediul lor pentru a depune o plângere și a obține un proces verbal, am fost puțin amenințat și bruscat deoarece m-am opus la ceea ce se întâmpla. Unul dintre jandarmi, care vorbea românește, mi-a sugerat să mă retrag pentru binele meu, spunându-mi că altfel va fi rău pentru mine.

Camionul nu a fost vandalizat, dar întreaga marfă a fost distrusă. După descărcare, au trecut cu tractoarele peste tot, au dat foc, și nu a mai rămas nimic din ea“, a povestit Viorel Doroftei la Antena 3 CNN.

 

Avertizare de călătorie în Franța. Protestatarii vor să ia Parisul cu asalt

 

Românul a spus chiar că s-a temut pentru viața sa, fiind bruscat de protestatari chiar de fața cu Poliția, care asista pasivă.

Da, m-am temut pentru viața mea, nu știam la ce să mă aștept, deoarece Poliția și Jandarmeria nu interveneau. În momentul în care au pus mâna pe mine și m-au bruscat, nimeni nu a intervenit. Se pare că inspectau camioanele cu numere de înmatriculare românești sau ale altor țări, în timp ce pe cele franceze nu.

Înainte de mine, au oprit un camion cu numere de Vrancea sau Suceava și l-au descărcat. După aproximativ 5 minute, au oprit și camionul meu“, a mai spus românul.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE, a intervenit și el în direct și a reamintit că în aceste zile, Consulatul General al României are la dispoziție o line specială de urgență pentru toți românii care se confrunta cu situații dificile de acest fel.

MAE, sfat pentru români

 

MAE a transmis cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că sindicatele care grupează majoritatea fermierilor din această ţară au anunţat blocaje ale accesului în capitală pentru luni, 29 ianuarie 2024, începând cu ora 14,00 și că intenţionează să blocheze toate axele principale spre Paris, pentru o perioadă nedeterminată și că intenţionează să se deplaseze cu tractoarele pentru a bloca piaţa de interes naţional de lângă Paris“, a amintit purtătorul de cuvânt al MAE.

Viorel Doroftei nu este singurul transportator român care s-a ales cu marfa distrusă. Nicolae și Maria Badea, soți, au povestit, tot pentru Antena 3 CNN, cum au asistat la distrugerea mărfii lor. 

Am reușit să trecem azi noapte de Franța. A fost destul de liber, autostrăzile sunt blocate în Franța, noi am circulat numai pe naționale, numai pe drumuri foarte înguste, unde normal nu ai voie cu camionul, dar ca să putem scăpa... Am reușit să ieșim din Franța azi noapte, iar acum suntem ok, suntem bine, suntem în Italia", a spus Nicolae Badea la Antena 3 CNN. 

„Ne-a fost teamă. Am rămas șocați“

 

"Cu siguranță ne-a fost teamă. Am rămas șocați, nu știam ce ni se întâmplă. Știam de greve, dar nu știam că sunt la nivelul acesta și la ce se va ajunge. Ne-a fost evident teamă, am rămas șocați pentru că nu știam ce se întâmplă, la un moment dat am întrebat ce se întâmplă cu marfa, ne-au spus că va fi descărcată, noi să ne băgăm la somn. Vă dați seama, cum puteam să dormim când știam ce se întâmplă cu tone de marfă. A venit apoi un român și ne-a explicat că nu ni se va întâmpla nimic nouă dacă nu opunem rezistență, să-i lăsăm în pace să își facă treaba cu carnea și într-adevăr, de noi nu s-au luat, dar teama și spaima a fost una pe măsură", a povestit și Maria Badea, soția și colega sa de echipaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel