Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Situație dramatică în Italia: cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani - VIDEO
WhatsApp
Situaţie dramatică în nordul Italiei, unde este cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Râurile şi lacurile au secat rapid, iar temperaturile depăşesc, în mod obişnuit, 40 de grade. În sudul ţării este şi mai cald, iar temperaturile ajung la 45 de grade Celsius. 

Râul Po (Pad), care traversează nordul ţării și este cel mai lung din Italia, a secat până la un nivel alarmant și continuă să scadă în fiecare zi.

Nivelul fluviului Po ar trebui să fie de un metru, un metru şi jumătate. Dacă am fi aici unde suntem acum, ar trebui să fim în apă adâncă de un metru, un metru şi jumătate, spune expertul Nicola Forlani, potrivit Știrile TVR

Nivelul scăzut al apei a afectat grav și recolta de cereale, pentru că mulţi fermieri pompau apă din râuri pentru a iriga terenurile, dar şi aşa, multe dintre recolte sunt compromise.

Unele regiuni ale Italiei au impus restricţii pentru folosirea apei. De exemplu, în centrul ţării, oamenii nu au voie să îşi ude pajiştile sau să îşi umple piscinele.

 

Premieră mondială: Oraşul spaniol Sevilla va începe să atribuie nume şi să clasifice valurile de căldură

 

Sevilla a lansat un sistem revoluţionar pentru a denumi şi a clasifica frecventele valuri de căldură ce afectează acest oraş din sudul arid al Spaniei, care va lega prognozele meteorologice de impacturile asupra sănătăţii, a anunţat primarul local, Antonio Munoz, citat de Reuters.

Proiectul pilot conţine trei categorii şi va alerta populaţia din Sevilla cu până la cinci zile înainte de apariţia unui val de căldură, a precizat edilul spaniol într-un comunicat publicat marţi seară.

"Suntem primul oraş din lume care face un astfel de pas, iar el ne va ajuta să planificăm şi să luăm măsuri atunci când se produce un astfel de eveniment meteorologic", a adăugat Antonio Munoz.

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Centrul de Rezilienţă din cadrul Fundaţiei Arsht-Rockefeller (Arsht-Rock), care dezvoltă soluţii pentru diminuarea riscurilor climatice prin intermediul unor parteneriate încheiate cu experţi şi factori de decizie politică.

Valurile de căldură vor fi clasificate în funcţie de o scală cu trei niveluri de intensitate şi vor fi denumite în ordine alfabetică inversă. Primele cinci se vor numi Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao şi Vega.

Oraşul Sevilla, situat în valea fluviului Guadalquivir din Andaluzia, este unul dintre cele mai călduroase locuri din Spania, cu temperaturi care depăşesc adeseori pragul de 40 de grade Celsius în lunile de vară. Mulţi locuitori din zonă se tem că valurile de căldură şi secetele vor deveni tot mai frecvente în perioada următoare.

În săptămânile recente, mai multe incendii de pădure au izbucnit în Spania, care a înregistrat cel mai timpuriu val de căldură din ultimii 40 de ani, când temperaturile au urcat la începutul lunii iunie la peste 43 de grade Celsius în oraşe precum Sevilla şi Cordoba.

Alte oraşe din diverse regiuni ale lumii, precum Melbourne, Atena şi Los Angeles, lucrează la planuri similare pentru a utiliza datele meteorologice şi datele de sănătate publică pentru a clasifica valurile de căldură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel