Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serbia se opune sancțiunilor la adresa Rusiei: "Nu sunt cea mai bună soluție"
WhatsApp
Serbia nu este de acord cu sancțiunile aplicate de Europa contra Rusiei. 

Premierul Serbiei, Ana Brnabc, a declarat că, potrivit poziţiei oficiale a Serbiei, atacul Rusiei asupra Ucrainei este agresiune şi încălcare a dreptului internaţional, dar Serbia consideră că sancţiunile nu sunt cel mai bun răspuns şi nici cea mai bună soluţie.

Brnabic a declarat că presiunile asupra Serbiei pe această temă vor continua. "Sunt convinsă că vom avea încă multe discuţii pe această temă, pe care nu o vom putea evita în nicio discuţie cu statele membre ale Uniunii Europene, cu oficialii europeni şi cu Delegaţia UE la Belgrad" - a declarat Brnabic.

"Rămânem la poziţia noastră - aderarea la sancţiunile impuse Rusiei nu este în interesul naţional al Serbiei. Poporul sârb nu le susţine, pentru că poporul sârb a fost supus sancţiunilor şi ştie cât a avut de îndurat. Unele state care ne solicită să impunem sancţiuni nu respectă integritatea teritorială a Serbiei" - a declarat Brnabic, adăugând că în cazul Serbiei nu au fost respectate principiile dreptului internaţional.

"În 1999 Serbia a fost atacată de 19 state NATO fără o hotărâre a Consiliului de Securitate ONU. A fost o agresiune care a deschis Cutia Pandorei. Noi în continuare vom lupta pentru a ne apăra interesele naţionale. Suntem printre puţinele state care respectă neselectiv principiile dreptului internaţional şi Carta ONU. Pentru noi integritatea teritorială a statelor recunoscute internaţional este inviolabilă" - a declarat Brnabic, reiterând că "atacul Rusiei asupra Ucrainei este agresiune şi încălcare a dreptului internaţional, dar sancţiunile nu sunt cel mai bun răspuns" - a mai declarat Brnabic, conform Rador. 

 

UE, supărată pe Serbia că dă drumul migranților spre vestul Europei

 

Germania îşi prelungeşte controalele la frontieră la punctele de trecere dinspre Austria cu încă şase luni, începând din noiembrie, din cauza creşterii recente a numărului de migranţi care vin pe ruta Balcanilor de Vest, a anunţat marţi ministrul de Interne, Nancy Faeser, care a denunţat politica de vize "inacceptabilă" a Serbiei care ar contribui la această înmulţire, relatează Reuters şi AFP.

"În afară de marile mişcării migratorii dinspre Ucraina, vedem că tot mai mulţi oameni vin în Europa prin Marea Mediterană şi pe ruta Balcanilor, iar asta mă îngrijorează", a spus ea după o întâlnire cu lideri regionali şi locali din Germania despre măsurile necesare pentru a face faţă înmulţirii sosirilor.

Nancy Faeser a precizat că Austria şi Cehia au fost de acord să verifice la rândul lor persoanele care vin dinspre graniţa cu Slovacia.

Ruta Balcanilor de Vest rămâne cel mai activ traseu pentru migranţi înspre Uniunea Europeană, cu o creştere de 141% a numărului de depistări în august, până la 15.900, a anunţat luna trecută agenţia de frontieră Frontex.

În primele opt luni ale anului, numărul de treceri ilegale a crescut de aproape două ori faţă de anul anterior, ceea ce a pus o presiune tot mai mare asupra agenţilor de frontieră.

Nancy Faeser a criticat politica de vize a Serbiei, spunând că aceasta este "inacceptabilă" şi că a contribuit la migraţia de-a lungul rutei Balcanilor de Vest.

"Este clar că practicile Serbiei în materie de vize sunt inacceptabile şi contribuie la aceste mişcări pe ruta Balcanilor", a afirmat ea, adăugând că Belgradul "trebuie să îşi adapteze regulile la cele din UE".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel