Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șeful Băncii Europene spune că UE rămâne învechită și pierde competiția cu China și SUA 
WhatsApp
Fostul șef al Băncii Centrale Europene spune că UE nu inovează și rămâne în urmă față de competitorii economici globali.
Steagul Uniunii Europene (Sursa foto: https://www.freepik.com/, @inguskruklitis)

Uniunea Europeană rămâne în urmă față de rivalii globali din cauza inovației limitate, a prețurilor ridicate la energie și a lipsei de competențe, a declarat fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, miercuri, în fața politicienilor, înainte de mult-așteptatul său raport pe această temă.

Comisia Europeană i-a cerut lui Draghi acum un an să redacteze un raport despre modul în care UE ar trebui să-și mențină economia verde competitivă și capabilă să concureze cu China și Statele Unite într-o perioadă de fricțiuni globale crescânde.

Draghi, fost premier italian, urmează să publice raportul luni. Acesta este probabil să influențeze dezbaterea despre competitivitatea UE, una dintre prioritățile viitoarei Comisii Europene, care urmează să preia mandatul mai târziu în acest an.

Draghi vrea sa reducă dependența fața de China 

În cadrul unei sesiuni închise, desfășurate miercuri în fața ambasadorilor UE și a liderilor grupurilor din Parlamentul European, Draghi a prezentat provocările cu care se confruntă blocul comunitar, conform unor surse din cadrul UE.

El a primit multe întrebări, dar a evitat să ofere detalii despre soluțiile propuse în raportul său.

Potrivit unor diplomați europeni, Draghi a subliniat că UE trebuie să accelereze digitalizarea economiei sale și a afirmat că "schimbarea radicală" pe care o susține necesită un rol puternic pentru sectorul privat și o cooperare fără precedent între instituțiile UE.

Raportul său, care se așteaptă să aibă aproximativ 400 de pagini, va aborda decalajul de productivitate al UE în comparație cu rivalii săi, necesitatea de a reduce dependențele UE, cum ar fi cele de minerale esențiale pentru baterii din China, și provocarea schimbărilor climatice.

Raportul se va încheia cu recomandări pentru 10 sectoare economice majore.

Draghi a declarat anterior că UE trebuie să răspundă mai eficient rivalilor care nu mai respectă regulile globale stabilite de mult timp pentru a-și îmbunătăți pozițiile competitive și să se concentreze mai mult pe competiția globală decât pe cea internă din UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel