Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Secetă moderată spre extremă pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Transilvania
WhatsApp
Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Moldova, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Transilvania, potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8 - 14 iunie 2022.
Secetă moderată spre extremă pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Transilvania / Foto: Unsplash

"Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în cea mai mare parte a Banatului, local în nordul şi estul Olteniei, nordul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul, centrul şi sudul Munteniei, sud-vestul Dobrogei", arată ANM.

În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Dobrogea, Moldova şi Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, local nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, sudul şi estul Olteniei, nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, nord-vestul, centrul, sudul şi izolat estul Transilvaniei.

Pe de altă parte, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe suprafeţe extinse din Oltenia şi Transilvania, local în nordul, nord-vestul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului şi sud-estul Crişanei.

 

Culturile agricole vor avea un ritm de creştere şi dezvoltare normal în aproape toată ţara, datorită temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit



În aceste condiţii, la culturile agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi normale în aproape toată ţara şi chiar intensificate, datorită temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

La orzul şi grâul de toamnă se vor continua înspicarea şi înflorirea (30-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-70%), în special în semănăturile efectuate în perioada optimă. În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa se va afla în fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve (30-100%) în majoritatea zonelor de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea maturităţii depline (10-30%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

În ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui vor predomina formarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (10-16 frunze). În funcţie de data semănatului, la porumb se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată creşterea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (5-12 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va finaliza răsărirea (100%), plantele aflându-se la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) şi îngroşarea axei hipocotile (10-40%). De asemenea, fenologic, cartoful se va afla la răsărire (90-100%), precum şi formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizare (30-100%), iar soiurile timpurii de consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).

Pomii fructiferi vor parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, în toate plantaţiile. Soiurile timpurii de cireş şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta în continuare.

Speciile viticole din majoritatea podgoriilor vor înregistra fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţării se vor semnala înflorirea şi formarea boabelor la soiurile timpurii.

Potrivit specialiştilor ANM, în condiţiile agrometerologice menţionate, lucrările agricole de sezon (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în condiţii optime, în cea mai mare parte a ţării

Intervalul 8 - 14 iunie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 şi 26 grade Celsius în toate zonele de cultură, valori mai ridicate cu 1 - 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 21 şi 32 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă va oscila între 7 şi 19 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.

Din punct de vedere pluviometric meteorologii prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel