Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Seceta istorică din Europa „se agravează“, potrivit experților: În peste 650 de localităţi din România, oamenii primesc apă cu porția
WhatsApp
Seceta extremă care afectează mari porţiuni din Europa "se agravează" şi, chiar dacă ploaia ajută unele regiuni, furtunile care o acompaniază au produs la rândul lor pagube, afirmă cercetători ai UE într-un raport publicat luni. Experții speră că toamna ar putea aduce o ameliorare a marii secete, posibil cea mai gravă din Europa din ultimii 500 de ani, au anunţat, ieri, cercetători ai UE
Europa, cea mai gravă secetă înregistrată în „ultimii cel puţin 500 de ani”

Aproape jumătate din Europa e acum sub alertă de secetă, afirmă un raport al Joint Research Centre (JRC). Însă el prezice o vreme "apropiată de normal" în lunile următoare.

"În multe zone ale Europei, acesta e primul semn bun în privinţa secetei", ceea ce poate duce la o ameliorare a "actualei situaţii critice", a declarat autorul raportului, Andrea Toreti, cercetător la JRC.

Toreti a declarat că finalizarea analizei privind seceta de anul acesta va determina dacă a fost mai gravă decât cea din primăvara şi vara lui 2018, care a fost cea mai gravă secetă din Europa cel puţin de la anul 1500.

"N-am finalizat analiza evenimentului de anul acesta, fiindcă e încă în curs. Dar examinând evenimentul de anul acesta, pare a fi mai grav decât 2018", a declarat el, potrivit Politico, titrează Rador.

Unele zone ale Spaniei şi Portugaliei vor rămâne probabil fierbinţi şi uscate până în noiembrie; în sudul Spaniei rezervoarele sunt acum la 30% din nivelul mediu.

Însă prognoza va insufla speranţă continentului, unde acum fluviile au debit mic şi curg încet, recoltele au randament redus, iar pădurile sunt sub presiune.

Toreti a constat un "stres larg răspândit asupra vegetaţiei" în special în câmpiile Italiei, în Ungaria şi în regiuni ale Serbiei şi României.

Seceta extremă din Europa "se agravează" - experţi UE

 

Ultima analiză lunară a Global Drought Observatory (GDO) ("Observatorul Global al Secetei") subliniază riscul persistenţei deshidratării solului, provocată de valuri succesive de caniculă începute din mai şi de "absenţa persistentă" a ploilor.

Instituţia şi-a menţinut avertismentul din raportul anterior cum că aproape jumătate din teritoriul UE e supus riscului de secetă şi a observat că diminuarea debitelor râurilor şi a surselor de apă afectează producţia de energie la centrale electrice şi randamentul recoltelor.

"Seceta gravă care afectează multe regiuni ale Europei de la începutul anului s-a extins şi s-a agravat şi mai mult de la începutul lui august", se afirmă în raport, publicat de Joint Research Centrer, din subordinea Comisiei Europene.

Creşterea "riscului de secetă" a fost prezisă pentru porţiuni apreciabile din Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Germania, Olanda, Belgia, Irlanda, Luxembourg, România şi Ungaria, precum şi din statele non-UE Regatul Unit, Serbia, Ucraina şi Moldova.

Per total, raportul calculează că 17% din teritoriul Europei e acum în categoria de alertă roşie, faţă de 11% în iulie.

În peste 650 de localităţi din România seceta a dus la limitarea aprovizionării cu apă

 

Seceta a lovit cel mai mult orăşelele şi satele din partea răsăriteană a ţării. Deşi în marile oraşe apa este suficientă în ciuda scăderii rezervelor, în 668 de aşezări mai mici aprovizionarea cu apă a trebuit limitată - potrivit unui comunicat emis de ANAR, citează Rador.

Saturarea celor 40 de rezervoare a scăzut de la 82% înregistrate în iulie la 79%, ceea ce este suficient pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, consumului industrial şi energetic.

La nivel naţional, în 252 de aşezări prevăzute cu reţea de apă furnizarea acesteia este limitată, la fel şi în zonele fără reţea. Seceta afectează cel mai mult zona de est (Moldova) a ţării, unde nu există reţea de alimentare cu apă, iar necesarul trebuie asigurat din izvoare subterane. Aproximativ 20-3-% din puţuri au secat parţial sau total.

În perioada ce a trecut randamentul apei a scăzut la Baziaş, prima aşezare din România, la 1.800 metri cubi pe secundă, deci sub jumătate, dar se speră în ameliorarea situaţiei până în august când sunt de aşteptat 2,600 metri cubi.

Deocamdată nu sunt probleme cu răcirea Centralei nucleare de la Cernavodă, întrucât nivelul apei mai depăşeşte cu 57 centimetri nivelul de alarmă.

ANAR atrage din nou atenţia asupra folosirii raţionale a rezervelor de apă potabilă şi cere populaţiei să nu folosească apa din reţea pentru udarea grădinii sau umplerea bazinelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel