Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se reintroduc controalele la graniță în mai multe țări din UE
WhatsApp
Țările Schengen suspendă temporar libera circulație de la graniță. 
Controale la frontiere pentru mai multe țări Schengen (Sursa foto: Freepik)

Mai multe țări membre ale Uniunii Europene au decis să reintroducă temporar controalele la frontieră în cadrul zonei Schengen, deși în mod normal se circulă fără controale în aceste țări. Măsurile au fost luate în contextul creșterii numărului de migranți, atât legali, cât și ilegali.

Germania este cea mai recentă țară care a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că va introduce controale temporare la toate frontierele terestre, începând cu 16 septembrie, pentru a combate migrația ilegală și a proteja publicul de extremismul islamist. Măsura va dura inițial șase luni. Polonia a criticat imediat această decizie, calificând-o drept „inacceptabilă”.

Anul trecut, Germania a impus deja controale mai stricte la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, iar împreună cu cele existente la granița cu Austria, a returnat 30.000 de migranți de la sfârșitul lui octombrie 2023.

Situația în alte state Schengen este următoarea, conform Reuters:

Austria a implementat controale la frontierele cu Slovacia și Republica Cehă până pe 15 octombrie, și cu Slovenia și Ungaria până pe 11 noiembrie, din cauza presiunii asupra sistemului de azil și a amenințărilor de securitate legate de rețele teroriste și criminale.

Danemarca efectuează controale asupra transportului terestru și maritim dinspre Germania până pe 11 noiembrie, invocând riscurile de terorism legate de războiul din Gaza și incidentele de profanare a Coranului în 2023, precum și temerile de spionaj rusesc.

Franța a reintrodus controale la frontierele sale cu țările Schengen până pe 31 octombrie, din cauza presiunilor asupra sistemului de azil și a amenințărilor teroriste.

Italia a impus controale la frontiera cu Slovenia până pe 18 decembrie, pe fondul riscului ca teroriști să se infiltreze printre migranți pe „ruta balcanică”, dar și din cauza tensiunilor legate de războiul din Ucraina și de președinția Italiei la G7.

Norvegia, care nu este membră UE, dar face parte din Schengen, a restabilit controalele în porturile care fac legătura cu spațiul Schengen până pe 11 noiembrie, invocând amenințările serviciilor secrete rusești asupra exporturilor sale de gaze și a sprijinului militar pentru Ucraina.

Slovenia a introdus controale la frontierele cu Croația și Ungaria până pe 21 decembrie, motivând prin deteriorarea situației de securitate din Orientul Mijlociu și Ucraina, amenințările teroriste și criminalitatea organizată din Balcanii de Vest.

Suedia a înăsprit controalele până pe 11 noiembrie din cauza riscurilor crescute de violență legate de conflictul din Gaza, inclusiv atacurile antisemite.

Finlanda a închis punctele de trecere la granița terestră cu Rusia, fără o dată precisă pentru redeschidere, acuzând Moscova că ar fi orchestrat un aflux de solicitanți de azil. Rusia a negat acuzațiile.

De asemenea, Finlanda a adăugat mai multe porturi pe lista celor care nu vor mai accepta nave din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel