Michael Markel, un etnic german din România, a trimis scrisoarea din Marea Britanie, unde lucra la o fermă, pe 17 august 1947, prin intermediul serviciului poștal al prizonierilor de război, a declarat Caroline Fernolend pentru Universul.net.
Scrisoarea a ajuns la oficiul poștal local din Rupea, unde a stat timp de aproape opt decenii. Soția sa, Sara Markel, care locuia în satul Viscri, unde regele Carol al III-lea al Marii Britanii are acum o reședință, nu a primit-o niciodată.
Cu toate acestea, soțul ei îi trimitea bani în fiecare an, a declarat doamna Fernolend. În scrisoare, el povestește cum a umplut un hambar de mărimea celui pe care îl avea acasă cu ovăz și teancuri de grâu în patru zile "și a fost bine răsplătit" pentru munca sa.
"Scrisoarea a fost păstrată într-o stare foarte bună", a spus doamna Fernolend. "Totuși, nu avea ștampilă".
Doamna Fernolend este președintele Fundației Mihai Eminescu Trust, care protejează patrimoniul istoric transilvănean.
În anii de după terminarea războiului, comuniștii și membrii comunității rome s-au mutat în casele etnicilor sași și le-au luat animalele de fermă, a spus doamna Fernolend. Mii de etnici sași au fost deportați în Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În momentul în care Markel și-a scris scrisoarea, România se afla sub un regim comunist strict și era o țară închisă. După ce nu a primit niciun răspuns de la soția sa și nu a știut ce s-a întâmplat cu ea, Michael Markel s-a mutat în Germania și s-a recăsătorit. Însă, se pare că Sara Markel nu și-a uitat niciodată soțul, nu s-a recăsătorit și a murit în anul 1980.
Detaliile privind modul în care scrisoarea a fost descoperită în oficiul poștal din Rupea și cum a fost livrată în cele din urmă nu au fost făcute publice.
România a fost aliată cu naziștii între 1940 și 1944, iar armata britanică l-a luat prizonier pe Markel în acea perioadă, deși nu au fost disponibile detalii. România s-a alăturat Aliaților după o lovitură de stat împotriva mareșalului Ion Antonescu în 1944.
Acesta nu este singurul caz de acest fel. În urmă cu aproximativ un an, o scrisoare scrisă în 1945 de un soldat american în Germania a ajuns la fosta sa soție de 76 de ani din Massachusetts, după ce a fost descoperită în serviciul poștal din Pittsburgh.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News