Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rușii sunt disperați: plătesc și 28.000 de euro pentru un loc într-un avion cu destinația Armenia, Turcia sau Azerbaidjan
WhatsApp
Tot mai mulți ruși caută o cale de scăpare din țară, după anunțul mobilizării parțiale. Un loc într-un avion ajunge care și la 28.000 de euro.
Foto ILUSTRATIV

Cererea de locuri pentru avioanele private a explodat la Moscova, după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial. Rușii bogați caută o cale de ieșire din țară pe fondul informațiilor că autoritățile intenționează să închidă granițele bărbaților aflați la vârsta mobilizării, scrie The Guardian, citat de Știrile TVR.

Pasagerii se îndreaptă în principal spre Armenia, Turcia și Azerbaidjan, țări care le permit rușilor intrarea fără viză. Ei plătesc între 22.000 și 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, în timp ce prețul pentru închirierea unui avion cu opt locuri variază între 90.000 și 157.000 de euro.

„Situația este absolut nebună în acest moment”, a spus Evgheni Bikov, directorul unei companii de broker-jet, Your Charter. „Primeam înainte 50 de cereri pe zi; acum sunt în jur de 5.000.”

Decizia Kremlinului de a anunța o mobilizare parțială a dus la un exod fără precedent al bărbaților de vârstă militară, care se bulucesc la granițele Rusiei, căutând să fugă de înrolare. La punctele de trecere a frontierei s-au format blocaje lungi, în timp ce majoritatea biletelor de zboruri comerciale s-au epuizat.

Bikov a spus că firma sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a satisface cererea și a reduce prețurile. „Dar pur și simplu nu putem găsi suficiente locuri pentru toată lumea”, a spus el, adăugând că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat către Erevan are un preț de aproximativ 200.000 de ruble (3.500 de euro).

FlightWay, care oferă zboruri private, a declarat că se confruntă cu o creștere a cererilor de zboruri dus-întors către Armenia, Turcia, Kazahstan și Dubai. „Cererea a crescut de 50 de ori”, a spus Eduard Simonov, șeful companiei.

El a adăugat că disponibilitatea avioanelor pentru închiriere a fost sever limitată după ce UE și Marea Britanie au introdus sancțiuni împotriva Rusiei. „Toate firmele europene de avioane private au părăsit piața. Există mai multă cerere decât ofertă acum, iar prețurile exorbitante, comparativ cu acum șase luni”, a spus Simonov.

Nu doar cei foarte bogați fug din Rusia

 

Nu doar cei foarte bogați caută să folosească avioanele private, ci și unele companii închiriază avioane pentru a-și scoate din țară personalul masculin. Potrivit Kommersant, o companie de game design din Moscova a închiriat un zbor întreg pentru a-și scoate angajații din țară.

„Avem o bază complet nouă de clienți, companii și oameni care nu au zburat niciodată în  regim privat”, a precizat Simonov. „Sunt mulți care au mai avut niște bani în plus și caută să scape.”

Rusia era deja pe cale să-și piardă 15% dintre milionari în acest an, potrivit unui studiu, pe măsură ce cei mai bogați cetățeni ruși se mută în străinătate. Acum, este posibil ca mobilizarea să aprofundeze această hemoragie, exacerbând daunele aduse economiei ruse.

Exodul bogătașilor din Rusia ar putea alimenta o parte din mânia observată în zonele mai sărace ale țării, care par a fi afectate în mod disproporționat de conscripție.

O farsă telefonică recentă care l-a vizat pe fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a evidențiat faptul că mulți înalți oficiali ruși și copiii lor nu vor fi recrutați pentru a lupta în Ucraina.

În convorbirea telefonică, orchestrat de doi activiști ai liderului întemnițat al opoziției Alexei Navalnîi, Nikolai Peskov este auzit spunând „Evident că nu mă voi înrola” în armată când i se va cere să se prezinte la comisariatul militar. „Trebuie să înțelegi că nu este corect să fiu acolo. Trebuie să rezolv asta la un alt nivel”, se aude vocea lui Nikolai Peskov.

Întrebat în legătură cu această farsă, Dmitri Peskov a spus că era „conștient de asta” și a precizat că transcrierea integrală nu a fost dată publicității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel