Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia neagă că intenționează să declare război pe 9 mai
WhatsApp
Rusia a respins speculațiile că va declara război total în Ucraina în zilele următoare drept „prostii”.
Sursa foto PXHERE

Până în prezent, Moscova a negat că este în război, referindu-se în schimb la invazie drept o „operație militară specială”, potrivit BBC.

Dar oficialii occidentali au speculat că președintele Vladimir Putin ar putea folosi Parada Victoriei din 9 mai pentru a anunța o escaladare a conflictului în Ucraina.

 

Dmitri Peskov, a spus că zvonurile „nu sunt deloc adevărate”

 

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat săptămâna trecută că parada de la Moscova - care comemora înfrângerea naziștilor și cel de-al Doilea Război Mondial - ar putea fi folosită pentru a susține mobilizarea în masă a trupelor și o nouă forță în Ucraina.

„Nu aș fi surprins, și nu am nicio informație despre asta, că probabil el va declara în această zi de mai că „acum suntem în război cu naziștii lumii și trebuie să mobilizăm în masă poporul rus”, a declarat Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Oficialii ruși se referă la invazie doar ca la o „operație militară specială” pentru „demilitarizarea” sau „de-nazizarea” țării, făcând referire la o afirmație fără temei despre naziștii din guvernul ucrainean, pe care Moscova a folosit-o pentru a justifica invazia.

 

Parada anuală de la Moscova din 9 mai

 

Pe lângă parada anuală de la Moscova, există și rapoarte de lungă durată conform cărora Kremlinul plănuiește un fel de paradă suplimentară în orașul Mariupol din sudul Ucrainei.  Forțele ucrainene rămân într-o zonă a orașului - o vastă oțelărie industrială numită Azovstal.

Ultimele rapoarte sugerează că, după evacuarea recentă cu succes a unor civili, atacurile asupra oțelăriilor s-au reluat și s-a pierdut contactul cu ultimii soldați rămași în interior.

Oficialii ucraineni spun că străzile din centrul orașului sunt curățate de resturi de cadavre și bombe neexplodate. Părți mari ale orașului s-au transformat în ruine, după ce forțele ruse l-au bombardat fără încetare timp de săptămâni sub asediu.

 

„Ne așteptăm să fie vremuri destul de grele de 9 mai”

 

Politicianul ucrainean Alyona Shkrum a declarat pentru BBC că se așteaptă ca lucrurile să devină mai dificile odată cu sărbătorirea zilei victoriei Rusiei.

„Pentru Putin și pentru imperiul pe care încearcă să-l construiască, practic aceasta este o zi simbolică, nu?”. „Ne așteptăm să fie vremuri destul de grele aici, la Kiev, la Odesa și la Mariupol, și în alte orașe pentru 9 mai”, a mai spus Alyona Shkrum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel