Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii nu se mai înghesuie să se angajeze ca sezonieri în Italia: Aproape 5000 de locuri de muncă disponibile într-o singură regiune
WhatsApp
Românii nu se mai înghesuie să se angajeze ca sezonieri în Italia, iar asta îi lasă pe angajatorii din regiunea Romagna în căutarea disperată a forței de muncă. Aproape 5000 de locuri de muncă sunt disponibile în această regiune, cu sectorul agroalimentar care atrage cea mai mare parte a forței de muncă potențiale.
Românii nu se mai înghesuie să se angajeze ca sezonieri în Italia: Aproape 5000 de locuri de muncă disponibile într-o singură regiune (Foto: Freepik)

Potrivit datelor furnizate de Centrul de Studii al Federcoop Romagna, la o adunare recentă se estimează că aproximativ 3.650 de lucrători sezonieri și 1.350 de lucrători permanenți sunt necesari în diverse sectoare.

Dintre aceștia, sectorul agroalimentar domină, absorbind aproximativ 66% din forța de muncă potențială, urmat de sectorul producției și serviciilor (13%), sectorul social (13%) și sectorul cultural și media (8%).

 

„Lucrătorii vor trebui să vină din ce în ce mai mult din străinătate”

 

Paolo Lucchi, președintele Federcoop Romagna și Legacoop Romagna, subliniază importanța nevoii de a recruta forță de muncă pentru a susține activitățile cooperativelelor, evidențiind, în același timp, vitalitatea sectorului cooperatist din Romagna. În ciuda acestui fapt, ocuparea forței de muncă rămâne o prioritate crucială pentru întreprinderi.

Pentru a face față acestei provocări, Legacoop Romagna a implementat diverse inițiative, inclusiv cursuri de formare specifică și colaborări cu agenții de recrutare. În special, instrumentul de selecție a personalului dezvoltat împreună cu Randstad a fost eficient, facilitând semnarea a peste 800 de contracte de muncă în cooperativele din Romagna în 2023.

„Urgența ocupării forței de muncă este încă una dintre prioritățile întreprinderilor și, cu siguranță, va trebui să se construiască răspunsuri concrete, bazate mai ales pe capacitatea de a pregăti cât mai bine tinerele generații și pe disponibilitatea de a integra lucrătorii care, credem noi, vor trebui să vină din ce în ce mai mult din străinătate, deoarece pentru noi imigrația a fost întotdeauna o resursă și nu o problemă. Aplaudăm regiunea Emilia-Romagna, și în special pe consilierul Colla, pentru că a deschis posibilitatea de a angaja elevi de liceu în locuri de muncă de vară cu contracte de ucenicie sezonieră", conform presei străine.

 

„Imigrația în Romagna este mai mică”

 

Simona Benedetti, șefa Centrului de Studii Cooperative al Legacoop Romagna, subliniază îmbătrânirea populației și necesitatea adaptării serviciilor la noile nevoi demografice. Aceasta evidențiază importanța imigrației pentru dezvoltarea economică, dar remarcă faptul că nivelul de imigrație în Romagna este relativ scăzut în comparație cu alte regiuni.

„Din datele obținute, confirmă Simona Benedetti, șefa Centrului de Studii Cooperative al Legacoop Romagna, reiese clar că suntem o societate care îmbătrânește, Romagna având cele mai accentuate curbe, iar serviciile oferite populației vor trebui să se adapteze la noile nevoi generate de iarna demografică, începând cu o regândire radicală a politicilor de non-autonomie. Problema primirii este crucială, deoarece fără un impuls real pentru imigrație, Romagna nu va avea dezvoltare economică. Cu toate acestea, în prezent, în ciuda nevoii mari de locuri de muncă sezoniere, imigrația în Romagna este mai mică decât în regiune".

Cu toate acestea, în ciuda eforturilor de a atrage și pregăti forța de muncă, există încă provocări majore în ocuparea locurilor de muncă disponibile. Adaptarea continuă la schimbările demografice și economice rămâne esențială pentru asigurarea sustenabilității și prosperității în regiunea Romagna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel