Produsele sunt mai ieftine şi mai calitative în ţara vecină decât la noi, scrie Observator. Dovada, românii bat drumul ore bune ca să cumpere de la unguri. Odată cu plafonarea preţurilor la alimente, magazinele au început raţionalizarea produselor. Le vând la kilogram sau la litru, ca să ajungă pentru toată lumea. Chiar şi aşa, unele rafturi sunt complet goale.
După o plafonare a preţurilor la produsele alimentare de bază, mai multe tipuri de afişe au împânzit supermarketurile din Ungaria. Suntem informaţi că nu putem cumpăra decât un litru de ulei, un litru de lapte şi un kilogram de făină.
Cu câteva zile înainte de Crăciun ouăle şi zahărul lipsesc total din magazin. În alt magazin, acelaşi tip de anunţ pentru clienţi, de această dată laptele de 2,8% grăsime lipseşte de pe rafturi.
Maghiarii se descurcă aşa cum pot. Cei mai mulţi sunt îngrijoraţi.
„Am auzit că unii oameni se tem că într-o zi nu vor mai găsi nici ouă pentru mesele de zi cu zi şi asta e, desigur, foarte îngrijorător”. „Cred că o să dureze ceva mai mult decât se aşteaptă oamenii. E mai dificil decât înainte”.
Alţii, în schimb, fac haz de necaz.
„Deocamdată nu putem cumpăra aceste produse, dar sperăm în curând să revină la normal. Şi oricum găsim o multitudine de produse care sunt mai bune decât la noi chiar şi în afara celor raţionalizate”.
Ungaria e pe locul unu în Uniunea Europeană la creşterile preţurilor la alimentele de bază în ultimul an, urmată de Lituania şi Letonia. Cel mai mult s-au scumpit zahărul, ouăle şi laptele în ţara vecină care deţine recordul celei mai mari inflaţii din regiune din ultimii 20 de ani: 22,5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News