Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din Spania care primesc pensie din România, obligați să depună Certificatul de Viață. Ambasada României, anunț important
WhatsApp
Românii care locuiesc în Spania și primesc o pensie plătită de statul român sunt obligați să transmită către Casa Teritorială de Pensii un certificat de viață.   

Ambasada României în Spania îi avertizează pe românii care locuiesc în această țară și care încasează o pensie plătită de către statul român, cu privire la obligația de a transmite către Casa Teritorială de Pensii un certificat de viață. Documentul se transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie, și se poate obține de pe site-ul CNPP. 

"#ȘtiațiCă în cazul în care locuiți și primiți în Spania o pensie plătită de către statul român, aveți obligația să transmiteți către Casa Teritorială de Pensii un certificat de viață? Documentul se transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie.

În situația în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață menționat până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, Casa Teritorială de Pensii competentă suspendă drepturile cuvenite titularului, începând cu luna februarie a anului următor.

Dacă veți transmite certificatul de viață după expirarea termenului indicat, drepturile cuvenite vor fi reluate în plată de la data suspendării, cu respectarea termenului general de solicitare a drepturilor suspendate.

Dacă nu ați primit certificatul, îl puteți descărca direct de pe site-ul CNPP / Casei Teritoriale de Pensii, îl puteți completa și apoi puteți obține certificarea de către o instituție competentă. (https://www.cnpp.ro/certificatul-de-viata ). Ulterior, certificatul trebuie transmis către Casa Teritorială de Pensii, pe care o puteți contacta și prin poșta electronică. Adresele de email ale compartimentelor pensii comunitare din cadrul Caselor Teritoriale de Pensii sunt personalizate după modelul: [email protected].

Certificatul de viață conține trei părți (A, B, C):

Casa Teritorială de Pensii transmite la adresa din Spania pe care ați comunicat-o în prealabil, un exemplar al certificatului de viață completat în Partea A.

Aveți obligația de a completa Partea B a certificatului de viață, în fața unei autorități legale (primărie, INSS sau oficiu consular al României în Spania) care trebuie să certifice faptul că documentul a fost semnat personal de titularul drepturilor.

Partea C a certificatului este completată de primărie, INSS sau oficiul consular al României în Spania", este mesajul postat pe Facebook de Ambasada României în Spania. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel