Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii din Diaspora scapă de amenzile pentru necompletarea formularului "PLF". Legea a fost promulgată 
WhatsApp
Mii de români care au revenit în țară și care nu au completat formularul PLF din diferite motive, scapă de amenzi. Președintele Klaus Iohannis a semnat promulgarea legii. 
Aeroport din România, reguli noi -  pasagerii nu trebuie să mai arunce lichidele sau să scoată laptopul din bagaj. foto: ILUSTRATIV

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care se anulează amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata acestor amenzi.

Legea prevede măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

"Amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr.22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare", prevede actul normativ.

Cei care au plătit amenzile își vor primi banii înapoi



De asemenea, sumele de bani achitate până acum se restituie la cererea contravenientului, care trebuie depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei stabileşte, prin ordin al ministrului, procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani.

Amenzile pentru PLF au fost date până în 27 februarie

 

Ministerul Sănătăţii a informat că, din verificările efectuate, s-a constatat că după data de 27 februarie nu au fost aplicate amenzi pentru necompletarea formularului digital (PLF) pentru persoanele care au intrat în România prin punctele de trecere cu Ucraina şi Republica Moldova.

"Din verificările efectuate de Ministerul Sănătăţii, se constată că după data de 27 februarie nu au fost aplicate amenzi pentru necompletarea PLF pentru persoanele care au intrat în România prin punctele de trecere cu Ucraina şi Republica Moldova", afirmă sursa citată.

Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad spun că la muncă 90% din timp este acordat doar pentru aplicarea amenzilor celor care nu au completat formularul de localizare a pasagerilor după intrarea în România (PLF), iar aproape 600 de procese verbale au fost contestate deja în instanţă.

Directorul DSP Arad, Horea Timiş, a declarat că doar în perioada 1 - 31 ianuarie au fost scrise 2.800 de procese verbale de sancţionare cu amendă pentru necompletarea PLF, în valoare totală de 8,4 milioane de lei, pentru cei care au intrat în țară pe la vama Nădlac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel