Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii, chemați să doboare un record. Unde vor fi plantați zeci de milioane de copaci
WhatsApp
Toţi românii sunt chemaţi pe 21 martie să doboare un record, dar mai ales să participe la cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu.

Ministerul Mediului a pregătit pentru asta zeci de milioane de puieţi.

De acum şi până la finalul anului, 2.500 de păduri ar urma să fie plantate de la zero, iar în alte 7.000 de păduri tinere se vor reface zonele distruse. Puieţii sunt deja pregătiţi pentru a ajunge în fiecare judeţ din ţară.

În această campanie ar urma să fie plantaţi, în total, 50 de milioane de puieţi în toată ţara, din care 33 de milioane doar în lunile martie şi aprilie. Cu alte cuvinte, în medie vor fi plantaţi în fiecare zi jumătate de milion de puieţi. Aşadar, la finalul campaniei, ar trebui să avem 11.000 de hectare de pădure nouă, cam cât jumătate din suprafaţa Bucureştiului.

Prioritate vor avea zonele afectate de defrişările ilegale din ultimele decenii. În Suceava, 6,6 milioane şi peste 1 milion în Maramureş, Cluj, Sibiu sau Harghita.

Împădurirea va fi făcută de angajaţii de la Romsilva, însă toţi românii sunt invitaţi să se implice.

 

Costel Alexe: „Vom începe prima centură verde din România”

 

„Data de 21 martie va fi ziua centrală a campaniei în care vreau să cred că va fi mişcarea de solidarizare a întregii societăţi româneşti. Vom planta de la terenurile deşertificate, dunele de nisip din Oltenia, vom planta perdele forestiere de-a lungul autostrăzii în judeţul Constanța, Ialomiţa şi nu numai. Şi vom începe prima centură verde din România, în jurul municipiului Oradea, un şantier de 65 de ha”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului. 

Cei care vor să fie voluntari, pot participa la acţiunile de plantare organizate în ţară în fiecare weekend. Întâi trebuie să completeze un formular de înscriere pe site-ul Ministerului Mediului.

 

„Prima etapă constă în partea de instruire”

 

„Prima etapă constă în partea de instruire. Nimeni, niciun voluntar nu merge în teren dacă în prealabil nu a fost instruit referitorla tehnica de plantare, dar şi chestiuni care ţin de protecţia muncii”, a spus Mihai Enescu, consilierul ministrului, potrivit Știrile PRO TV

Dar va trebui să aşteptăm încă 20 de ani cel puţin până când puieţii plantaţi anul acesta să devină pădure.

Ocolul Silvic: „Aceasta e o ghindă semănată care deja a încolţit şi va rezulta acest puiet, care în doi ani de zile se dezvolta atât, cu rădăcină, colet şi tulpină."

Pentru întreaga campanie de împădurire s-au alocat 300 de milioane de lei. În paralel, pentru a descuraja defrişările, autorităţile promit un proiect de lege prin care să fie înăsprite sancţiunile pentru cei care taie copaci ilegal. Cu aceste măsuri, statul român spera să scape de procedura de infrigement deschisă acum o săptămână de Comisia Europeană pentru tăierile masive de păduri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel