Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii admiși la facultățile din Olanda se chinuie să își găsească cazare. Lucian Mândruță: „Ne-am gândit la rulotă, barcă, la toate soluțiile”
WhatsApp
Studenții români acceptați la facultățile din Țările de Jos trec prin emoții mai mari decât la admiterea la facultate. Găsirea unei camere în care să stea le dă bătăi de cap.

Orașele sunt supraaglomerate, iar locurile puține au devenit extrem de scumpe. În astfel de situații, părinții caută soluții și nu exclud cazarea în rulote sau naveta dintr-o țară vecină.

Bianca este studentă în anul trei la Facultatea de Business și Management Hotelier din Amsterdam și povestește, la Știrile PRO TV, că nu trece zi în care viitorii studenți să nu o caute ca să îi ceară ajutor. „La momentul actual, este destul de dificil. Nu au certitudinea că vor găsi cazare, așa că ori amână plecarea ori vin și stau temporar în Airbnb. Românii suntem destul de apropiați și de fiecare dată când unul din noi pleacă din apartament îl dă altui român. Închirieam chiar și canapeaua în apartamentul curent”.

 

Numărul de studenți români admiși este mare

 

Supraagromerarea universităților și lipsa de profesori calificați i-a făcut pe olandezi să nu își mai promoveze facultățile la nivel internațional și să ridice gradul de dificultate al probelor de admitere. Cu toate acestea, numărul de studenți români admiși este mare.

Doar că o cameră de 11 metri pătrați, de exemplu, costa 700 de euro pe lună și, în funcție de oraș, o garsonieră poate trece de 2.000 de euro. Atat sunt și taxele pentru un an de studiu la o facultate în Țările de Jos. În aceste condiții, părinții caută variante extreme.

„Ne-am gândit la rulotă, barcă, la toate soluțiile, ne-am gândit să stea într-o altă tara și să facă naveta, în Belgia de exemplu. Până la urmă, noi așteptăm să ne dea o soluție facultatea, un loc în căminul facultății și, dacă nu, vom cauta pe piață liberă, în mod sigur nu în Amsterdam, unde a intrat el”, spune Lucian Mândruță, conform sursei citate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel