Este vorba despre Stelian Stoian şi Monica-Mihaela Ştirbu. Potrivit Administrației Prezidențiale, Stelian Stoian a fost acreditat drept ambasador șef al Misiunii Permanente a României lângă organizațiile internaționale de la Viena, în timp ce Monica-Mihaela Știrbu a fost acreditată drept ambasador al României în Republica Federativă a Braziliei și în Republica Suriman, cu reședința în Brazilia.
„Decret privind acreditarea domnului Stelian Stoian în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena; Decret privind acreditarea doamnei Monica-Mihaela Ştirbu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federativă a Braziliei, şi în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Surinam, cu reşedinţa la Brasilia”, informează Administraţia Prezidenţială.
Stelian Stoian preia această nouă poziție deținută până anul trecut de diplomatul Cristian Istrate, numit între timp ambasador al României în Federația Rusă.
Stelian Stoian a fost ambasador al României la NATO din octombrie 2013 până în noiembrie 2021, când a fost rechemat de la post de președintele Iohannis. În ultimii ani, Stoian a deținut poziția de decan al Consiliului Nord-Atlantic, organismul care reunește ambasadorii tuturor statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice.
În cei opt ani de mandat, Stoian a coordonat negocierile diplomatice pentru cele mai importante decizii de la summit-urile euro-atlantice cu impact asupra securității României, fie că vorbim de aprobarea planurilor de contingență pentru apărare la summitul din Țara Galilor din 2014, decizia înființării brigăzii multinaționale NATO de la Craiova România în conformitate cu deciziile summitului de la Varșovia din 2016 sau înființarea Corpului multinațional de Sud-Est de la Sibiu prin deciziile asumate la summitul NATO de la Bruxelles din 2018, scrie caleaeuropeana.ro
Alte decizii importante pentru România consemnate în declarațiile finale ale summit-urilor din 2014, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021 vizează creșterea importanței strategice a regiunii Mării Negre pe agenda NATO, îndreptarea atenției aliate spre Republica Moldova sau susținerea țărilor aliate pentru recent înființatul Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență de la București.
Totodată, în mandatul său, România a dat primul est-european la vârful conducerii Alianței, prin numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretarul general adjunct al NATO.
Experiența sa diplomatică include și poziția de reprezentant permanent al României pe lângă Consiliul Europei (2006-2013), precum și poziții de prim colaborator la Ambasada României în SUA (2001-2004) și secretar II în cadrul Misiunii Permanente a României la ONU (1996-2000). În activitatea sa, Stoian a mai fost membru al echipei de coordonare a președinției în exercițiu a OSCE asigurată de România în 2001, membru al echipei de promovare a candidaturii României la NATO (2001-2004), membru al echipei de coordonare a mandatului României la Consiliul de Securitate al ONU (2004-2005), coordonator executiv al președinției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (2005-2006) și membru al celulei de criză pentru repatrierea cetățenilor români din Liban (2005).
Monica Mihaela Ştirbu a absolvit Facultatea de Inginerie Zootehnică, şi master-ul Open Doors Timişoara şi a obţinut Bursa MASAV a statului Israel - Master Small bussines.
În perioada 1990-2004, Monica Mihaela Ştirbu a fost coordonator de program şi organizator a 300 de expoziţii de artă în ţară şi străinătate, iar în 1998-2000 a fost coordonator de proiect şi organizator de spectacole Teatru Mic în colaborare cu Teatrul Naţional Timişoara.
Monica-Mihaela Ştirbu a condus Consulatul General al României la Bilbao-Spania, a fost ambasadorul ţării în Chile şi, ulterior, ambasador în Brazilia, numită în mai 2021. Înainte de funcţiile deţinute în plan extern, Monica Ştirbu a activat în calitate de parlamentar, aleasă pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD în 2005.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News