Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România, țara din UE cu cele mai multe femei casnice: „Am stat să cresc copiii”
WhatsApp
România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe casnice, ne arată o anchetă socială „Eurostat”.

Una din cinci femei este nevoită să stea acasă pentru a avea grijă de familie. De multe ori, femeile aflate în această situație se tem pentru viitorul lor, deoarece sunt total dependente de parteneri și, chiar dacă ar vrea să se angajeze la un moment dat, nu mai au abilităţile necesare.

Florina are 38 de ani, nu are un loc de muncă și nici nu caută vreunul. A căzut de acord cu soțul ca ea să aibă grijă de cei trei copii, de un unchi care locuiește împreună cu ei și de gospodărie.

„Soțul mereu m-a menajat și a zis că mai bine stau acasă cu ei și îi îngrijesc. Mă ocup cu treburile gospodăriei, animalele, casa, copiii, familie și tot ce este necesar”, susține Florina Marchedon, casnică, la Știrile PRO TV.

Nici Ioana n-a fost încadrată în muncă niciodată, iar acum trăiește din pensia de urmaș a soțului, puțin peste 1.000 de lei pe lună.

„N-am lucrat niciodată, numai așa prin sat, ici-colo. Nu m-a lăsat soțul, a zis că lucrează destul el, am stat să cresc copiii”, spune Ioana Făt, pensionară, conform sursei citate.

 

În România, aproape 30% dintre femeile cu vârste între 25 și 54 de ani nu au o slujbă

 

Un raport Eurostat arată că, la noi, aproape 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani nu au o slujbă și nici nu caută una. Pentru majoritatea (17,8%), primează grija față de membrii familiei și îndatoririle casnice. Spre deosebire de ele, doar 0,6% dintre bărbați invocă acest motiv.

Italia este singura țară din Uniunea Europeană care ne depășește în ceea ce privește ponderea femeilor în putere, fără loc de muncă.

Suntem însă în fruntea clasamentului, când vine vorba de femei care renunță la profesie, pentru a munci în gospodărie și a îngriji de alții. Adică sunt casnice. După România, cu 17,8%, urmează Italia şi Cehia. La capătul opus, doar 1,5% dintre suedeze se află în această situație.”

 

Cum s-ar putea reduce numărul de femei casnice în România

 

Societatea ar putea corecta lucrurile, dacă ar asigura mai multă flexibilitate la locul de muncă, spun specialiștii în resurse umane.

Claudia Indreica, directorul general al unei companii de recrutare: „Nu trebuie să le punem în situația în care trebuie să aleagă între job și familie. Dacă avem flexibilitate și reușim să facem job-urile în așa fel încât fiecare să poată livra rezultatul necesar, atunci putem evita acest lucru.”

Andreea Voinea, lector universitar doctor la FSPAC: „Este o problemă cu distribuția inegală a treburilor din gospodărie. Asta ține foarte multe femei în sfera casnică.”

Atunci când vor să se întoarcă la muncă, după o lungă perioadă de inactivitate, femeile întâmpină un nou obstacol, spun specialiştii. În toate profesiile, lucrurile evoluează, oamenii învață, iar ele nu au ținut pasul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel