Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Români aduși la muncă în Spania, exploatați și amenințați cu moartea: Capii rețelei, trai de lux pe spatele conaționalilor păcăliți și umiliți
WhatsApp
Achetatorii au descoperit ce viață luxoasă ducea șeful unei bande de exploatatori care folosea muncitorii sezonieri ca sclavi în zona rurală din Andaluzia, Spania. Rețeaua de exploatare era formată din cetățeni români care își exploatau compatrioții pe câmpurile din zona rurală a orașului Sevilla. Gruparea infracțională a fost destructurată după o anchetă care a început când una dintre victime a fost călcată de un tractor și apoi răpită pentru a nu da declarații în fața judecătorului. 

Ceea ce părea a fi doar o altă operațiune polițienească împotriva exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri din mediul rural a dus la dezmembrarea unei rețele criminale care îi ținea pe muncitori în condiții de sclavie, până la punctul în care una dintre persoane a fost găsită în stația de autobuz din Sevilla când a vrut să fugă și a fost răpită pentru a nu da declarații. Potrivit anchetatorilor, liderul organizației criminale - care duce o viață de lux, după cum relatează publicația El País - ar fi intenționat chiar să atenteze la propria viață.

Români aduși de alți români în Spania, la muncă, exploatați și amenințați: Unul dintre ei, călcat cu tractorul: „Dacă zici ceva, te omor!“

 

Operațiunea de poliție a fost botezată Danubio, iar cinci victime ale traficului de persoane au fost eliberate în cursul operațiunii. De asemenea, au fost arestate opt persoane, presupuși membri ai unei organizații criminale din provincia Sevilla, care au ținut victimele ascunse cu intenția de a nu le localiza și de a le trimite în afara Spaniei, mai precis înapoi în România, pentru a evita urmărirea penală pentru activitatea lor ilegală.

Români aduși la muncă în Spania, exploatați și amenințați cu moartea

 

Victimele erau de naționalitate română și se aflau în situație neregulamentară pe teritoriul Spaniei, în condiții de vulnerabilitate economică și de muncă, fiind reținute pe motiv că au contractat o datorie față de organizația care le exploata de la răsărit la apus pentru 25 de euro pe săptămână și le ținea într-o casă supraaglomerată.

Acțiunea poliției a început atunci când a luat la cunoștință de existența unei victime a traficului de persoane, care avea dizabilități intelectuale, nu avea documente, nu vorbea spaniola și a suferit un accident de muncă în timp ce efectua lucrări de recoltare în Sevilla: a fost călcată de un tractor care i-a provocat politraumatisme, mai multe fracturi și a trebuit să fie spitalizată luni de zile.

Anchetatorii au început să intre pe fir datorită declarației bărbatului rănit în accidentul cu tractorul, un tânăr de 25 de ani, care a fost încercat să fie îndepărtat din zona de influență a organizației criminale, dar care, fără să conștientizeze pericolul în care se afla, s-a întors la Sevilla și a fost localizat de membrii rețelei în stația de autobuz. El a fost răpit și închis pentru a nu da declarații autorităților judiciare, deși a fost în cele din urmă abandonat pe stradă când poliția s-a apropiat de el.

2. -imagine fara descriere- (maina-scumpa-romani-exploatatori-spania.jpg)

Capii rețelei, trai de lux pe spatele conaționalilor păcăliți și umiliți

 

Spre deosebire de mizeria în care trăiau victimele, liderul organizației criminale, tot de naționalitate română, ducea o viață de lux, pe care o relata pe rețelele sale de socializare, după cum relatează El País: un BMW în valoare de 100.000 de euro, zone VIP din Madrid, Salamanca și Sevilla, șampanie franceză Moët & Chandon, haine de marcă...

O imagine publică - pe care a păstrat-o chiar și după ce a fost eliberat condiționat - care contrastează cu o activitate infracțională care a condamnat alți oameni la mizerie, controlată cu strictețe de o organizație care includea și câțiva membri ai familiei sale, inclusiv soția și fiul său.

Rețeaua, destructurată după ce au călcat un român cu tractorul, ca să tacă

 

După cele întâmplate în urma accidentului de tractor, rețeaua infracțională s-a mutat în provincia Salamanca, unde s-a stabilit pentru a începe sezonul de recoltare a cartofilor. Aceștia își desfășurau activitatea ilegală în sectorul agricol, mobilizând și urmărind cererea sezonieră în diferite comunități autonome pentru a facilita exploatarea forței de muncă.

Activitatea polițienească a fost coordonată cu Procuratura pentru Străini din Sevilla și a beneficiat de colaborarea atașatului de interne din România. Ancheta a culminat cu eliberarea la Sevilla a cinci victime ale exploatării prin muncă, dintre care una era, de asemenea, victimă a exploatării sexuale. Au fost confiscate 2.000 de euro în numerar, șase telefoane mobile, un vehicul de lux, bijuterii din aur și numeroase documente legate de anchetă.

În timpul operațiunii, opt membri ai organizației au fost arestați, dintre care unul în România, unde fugise, ca suspecți de infracțiuni de trafic de persoane în scopul exploatării sexuale și al muncii, detenție ilegală, obstrucționarea justiției, infracțiuni legate de prostituție și apartenență la o organizație criminală, în orașele Brenes, Villaverde del Río, Alcalá del Río și La Algaba din Sevilla.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel