Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Româncă, fostă badantă în Italia, ajunsă cerșetoare în Barcellona: Zonia și-a îmbrățișat fiul după 4 ani în care el nu a știut nimic de ea
WhatsApp
O româncă fără adăpost, o viață care părea pierdută și un gest de solidaritate care a schimbat soarta unui destin aparent pecetluit. Soarta Zoniei, o româncă de 52 de ani, s-a schimbat radical prin bunăvoința unui cuplu din Barcellona, la care a contribuit și Consulatul român din Catania, Italia.

În ultimele luni, mulți oameni din Barcellona observaseră o femeie fără adăpost care obișnuia să rămână în zona stației de autobuz  Pozzo di Gotto din Barcellona (Sicilia). Atenția a fost atrasă mai presus de toate de numeroasele pungi de plastic, de care nu s-a separat niciodată, în care a pus laolaltă tot ce adunase pentru a se proteja de frig și de foame.

Numele ei este Zonia Mazin, 52 de ani, de origine română, iar povestea ei s-a terminat cu un final fericit, grație unui cuplu din Barcellona, ​​ajutat de niște prieteni care au contribuit la a reda speranța unei vieți noi româncei.

Zonia venise în Italia în căutarea unui trai mai bun în urmă cu aproximativ patru ani. Începuse să lucreze ca badantă pentru o familie din Giammoro și apoi, din nu se știe ce motiv, s-a mutat la Barcellona, ​​unde a trăit un coșmar, astfel că a trăit din cele câteva monede care i-au fost oferite de trecători.

Fostă badantă româncă în Italia, ajunsă cerșetoare în Barcellona

 

În ultima perioadă, femeia putea fi văzută în zona stației de autobuz AST din Barcelona. Zonia s-a remarcat întotdeauna pentru că arăta mereu îngrijitși ordonat.  Adesea ea cerea doar ocazia să se spele pe mâini și pe față.  

Povestea ei s-a schimbat de Crăciun în 2020, când un cuplu din Barcellona, ​​care vrea să rămână anonim, a prins drag de ea. A început să-i aducă o masă caldă la cină și apoi, după ce au prins destulă încredere în femeie a descoperit originea și primele informații despre istoria ei. Cuplul a contactat apoi un prieten, căsătorit cu o româncă, care s-a oferit ca interpret. În acest fel a putut afla mai multe detalii despre trecutul femeii, căruia i-a garantat și un acoperiș pe timpul nopții, de la sfârșitul lunii decembrie. Până atunci Zonia dormea ​​pe stradă, sau sub adăposturile stațiilor de autobuz sau în interiorul unor ruine abandonate.

Cuplul a reușit să afle exact zona de origine a Zoniei, iar prin consulatul român din Catania au început căutările pentru a afla dacă există vreo rudă în România. Fiul, ei a fost identificat și a fost contactat telefonic. Prin urmare, posibilitatea de a reveni în România a fost propusă femeii, care a primit-o cu bucurie, relatează site-ul italian 24live.it.

Și-a revăzut fiul după 4 ani

 

Împreună cu consulatul, care s-a ocupat de realizarea documentației necesară pentru călătorie, pornind de la un act de identitate valabil, deoarece femeia avea cu ea o fotocopie a unei vechi cărți de identitate românești și a unei alte cărți electronice emise în Italia, probabil în perioada în care a lucrat ca îngrijitor, cuplu de binefăcători a reușit să facă apoi demersurile pentru ca femeia să ajungă înapoi în România.

S-au ocupat de costul biletului pentru zborul Catania-București, activând și Protecția Civilă pentru a o însoți până la intrarea în avion. Zborul a plecat sâmbăta trecută și femeia a ajuns în România, unde și-a găsit fiul, care lucrează ca liber profesionist și care îi pierduse urma mamei.

La întoarcerea în România, femeia a adus doar câteva dintre  lucrurile pe care le avea mereu cu ea la Barcelona. În sacoșele care i-au rămas în Barcellona,  românca strânsese niște pături, niște haine, prosoape - pe care le-a folosit după spălare și chiar și câteva oale, semn clar al dorinței de a avea cumva o casă în care să locuiască.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel