Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român, prins în mijlocul urgiei provocate de uraganul Ian: „Parcă ar fi explodat o bombă”
WhatsApp
Cel puțin 19 oameni au murit şi mii de case au fost acoperite de apă, după ce uraganul Ian a măturat statul american Florida. În mijlocul urgiei au fost prinși și români.  
Român, prins în mijlocul urgiei provocate de uraganul Ian: „Parcă ar fi explodat o bombă”

În ultimele ore, furtuna tropicală care a crescut din nou în intensitate și a devenit uragan de gradul 1, se îndreptă spre Carolina de Sud. Imaginile filmate cu ajutorul unei drone arată amploarea dezastrului. Apele au pus stăpânire pe cartiere întregi. Din unele case, doar acoperişurile se mai disting printre mormanele de resturi. Cu cât înaintezi spre ocean, cu atât mai mari sunt distrugerile.

 

Mărturiile unui român prins în mijlocul urgiei provocate de uraganul Ian

 

„Mi-am pierdut încălțările. Apa m-a acoperit complet, apoi am alergat pe scări desculț. Parcă ar fi explodat o bombă. Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva”, a spus Radu Mărginean, român stabilit în Florida, la Știrile PRO TV.

Cele mai multe dintre casele din Florida nu sunt făcute să reziste unui uragan mai mare de categoria 3, în timp ce Ian a fost de 4 când a ajuns pe ţărm. Au fost rafale de 240 de kilometri pe oră şi valuri de aproape trei metri.

 

Rechin filmat înotând pe stradă

 

Pe internet au apărut și imagini cu un rechin care înota pe o stradă inundată din Fort Myers - orașul unde s-au înregsitrat cele mai multe pagube.

În alte zone, cum ar fi insula Sanibel, este imposibil să ajungi cu mașina. Șoseaua care o leagă de continent este distrusă.

 

Două milioane de locuințe, în pană de curent

 

Peste două milioane de locuințe din Florida au rămas fară curent electric. Echipele de intervenție încă lucrează. Peste 700 de persoane au fost salvate, majoritatea cu elicopterele.

„Am văzut cum casa mea e rasă de pe suprafața pământului chiar sub ochii mei”, spune un localnic, conform sursei citate.

„Dacă știam că va fi atât de gravă situația mi-aș fi luat familia și am fi plecat înainte să lovească”, mai spune un alt localnic.

În 24 de ore s-au strâns donații de peste 10 milioane de dolari pentru sinistrați. Și guvernul federal a anunțat un ajutor financiar.

„Acesta ar putea fi cel mai mortal uragan din istoria Floridei”, a declarat Joe Biden.

Uraganul își continuă traiectoria distrugătoare spre statul american Carolina de Sud, însă a mai slăbit din putere. A ajuns acum la categoria 1 din 5. În zona de coastă au fost anunțate valuri de până la 2 metri înălțime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel