Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Roberto Maroni, fost ministru de Interne italian, s-a stins din viaţă
WhatsApp
Fostul ministru de Interne italian, Roberto Maroni, a murit la vârsta de 67 de ani, după o luptă îndelungată cu o boală gravă.

Roberto Maroni s-a născut la Varese, pe 15 martie 1955.

Căsătorit, cu doi copii, absolvent de Drept, avocat, Maroni a fost şeful departamentului juridic la sediul italian al unei multinaţionale americane. Suporter al echipei AC Milan, Maroni avea şi pasiunea pentru muzică şi cânta la saxofon într-o trupă. Considerat mâna dreaptă a lui Bossi şi al doilea om în Ligă, Maroni a făcut parte din Liga Lombardă încă de la înfiinţare.

Din cele aflate, Maroni a murit în casa sa din provincia Varese, unde şi-a petrecut ultimele luni din viaţă.

A împărţit începuturile Ligii Nordului cu Umberto Bossi: de trei ori ministru, viceprim-ministru, guvernator al Regiunii Lombardia, a fost şi secretar federal al Ligii. Din 2021, de când a descoperit boala care a dus la moartea sa, se retrăsese din politica activă.

"Mare secretar, super ministru, excelent guvernator, susţinător al Ligii întotdeauna şi pentru totdeauna. Drum bun, Roberto", a scris liderul Ligii, Matteo Salvini, pe reţelele de socializare, comentând dispariţia lui Roberto Maroni.

Roberto Maroni, fost ministru de Interne italian, s-a stins din viaţă

 

Pentru Maroni, întâlnirea din 1979 cu Umberto Bossi i-a schimbat viaţa: dacă "el este tatăl Ligii, eu sunt mama ei", explica el. Şi, din acea zi, politica a devenit munca lui. Maroni se numără printre cei 80 de membri ai Legii care au reprezentat partidul pentru prima dată în Parlament în 1992, apoi a devenit ministru de Interne şi viceprim-ministru în 1994, ministru al Muncii în 2001 şi din nou ministru de Interne în 2008 alături de Silvio Berlusconi în calitate de premier, pentru a-şi încheia definitiv cariera în instituţii ca preşedinte al Regiunii Lombardia din 2013 până în 2018.

Maroni îşi anunţase candidatura pentru a deveni primar al oraşului Varese, dar boala l-a obligat să renunţe acum un an. Toată viaţa sa mereu în Ligă, al cărei fondator şi secretar a fost, cu relaţii nu întotdeauna uşoare atât cu Umberto Bossi, cât şi cu Matteo Salvini.

Federalist, dar nu secesionist, tonuri moderate, dar mereu cu mare pasiune, ascultarea militanţilor şi ostilitatea faţă de orice "cerc magic" erau caracteristicile unui om care, şi în ultimul său interviu pentru "Corriere della Sera", s-a definit "un visător", deoarece militantul Ligii Nordului, în opinia sa, a avut întotdeauna "un vis, adică un proiect realizabil spre deosebire de utopie".

"Aseară la ora 4:00 ne-a părăsit dragul nostru Bobo. Celor care îl întrebau cum se simţea, chiar şi în ultimele lui momente, le răspundea mereu: "Bine". Erai un optimist incurabil. Erai un soţ, tată şi prieten extraordinar", a comunicat familia pe pagina de Facebook a lui Roberto Maroni moartea fostului ministru, care a avut loc în casa din Lozza, un oraş din zona Varese. Sunt numeroase mesaje de stimă şi condoleanţe, care sosesc din lumea politică în aceste ore, potrivit ANSA, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel