Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Refugiați ucraineni primiți de ONG-urile ruse apropiate de Kremlin: scandal în Portugalia
WhatsApp
Există temeri că datele sensibile ar putea ajunge în mâini greșite, au fost deschise diverse anchete pentru a înțelege ce se întâmplă.
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni

Faptul că în unele orașe gestionarea primirii refugiaților ucraineni a fost încredințată cetățenilor ruși care locuiesc în țară, unii dintre ei având legături și cu Moscova, creează o dezbatere puternică în Portugalia.

Deosebit de aprinsă este controversa din orașul Setúbal, un centru de 123.000 de locuitori guvernat de Coaliția Democrată Unitară (CDU), o alianță electorală a Partidului Comunist Portughez și a Partidului Verzilor.

După cum relatează El Pais citată de Europa Today, o parte a procesului de primire a fost încredințată Asociației Imigranților din Țările din Est (Edinstvo), fondată de Igor Khashin, fostul președinte al Centrului Cultural Rus din Portugalia.

Acest lucru a stârnit nu puține suspiciuni, până la punctul în care poliția a efectuat percheziții în birourile municipale, unde sunt primiți evacuați de război și unde Khashin și soția sa, Yulia Kashina, au fost angajați înainte de invadarea Ucrainei.

 

Începutul conflictului

 

Câțiva dintre aceștia au denunțat faptul că documentele lor au fost fotocopiate și că personalul de la recepție a pus câteva întrebări nu numai despre ei, ci și despre rudele lor aflate încă în Ucraina.

Presa portugheză susține că Khashin are relații bune cu Kremlinul și că în 2014 a apărat anexarea peninsulei Crimeea. Luna trecută, ambasadorul Ucrainei în Portugalia, Inna Ohnivets, a denunțat într-un interviu ceea ce credea că este infiltrarea rușilor în programele de asistență pentru refugiați din mai multe locații.

 Președintele Asociației Ucrainenilor din Portugalia, Pavlo Sadoka, a susținut că aceste anomalii apar în mai multe orașe portugheze, nu doar Setubal, și a trimis o scrisoare administrației prin care îi informează despre „conexiuni suspecte care ar putea fi folosite pentru a culege informații și informații personale. date, care urmau să fie apoi furnizate ambasadei Rusiei”.

Cu privire la această plângere, Președintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, a cerut o anchetă aprofundată și sunt în curs de desfășurare diverse investigații în diferite organisme naționale. Deși Portugalia este cea mai îndepărtată țară europeană de Ucraina, a primit peste 34.000 de persoane de la începutul crizei, potrivit datelor Serviciului de Externe și Frontiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel